Кризата дава шанс за американския трудов пазар

От десетилетия насам в САЩ делът на труда в общия доход спада спрямо този на капитала

13:30 | 23 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Коронавирусът разкри основна слабост на американската икономика: ниското качество на трудовия й пазар. Ключовите работници, които поддържаха икономиката по време на карантината - продавачи в хранителните магазини, доставчици, служители по чистотата - може и да се превърнаха в герои, но със сигурност не им се плаща като на такива, предава Investor.bg, базирайки се на анализ Мегън Грийн, старши преподавател в Harvard Kennedy School.

Въпреки че гореспоменатите успяха да запазят работните си места, понястоящем над 30 милиона американци са подали искания за обезщетения при безработица, огромната част от секторите с ниско заплащане и непълен работен ден. Когато вирусът бъде овладян, трябва да се възползваме от възможността за рестартиране, докато се възстановяваме.

От десетилетия насам в САЩ делът на труда в общия доход спада спрямо този на капитала. Паят за работниците се свива, въпреки че цените на акциите и корпоративните печалби нараснаха. В същото време съотношението на работните места с високо заплащане и пълен работен ден спрямо тези с ниско и непълен е намаляло. В скорошно изследване икономистите Ана Стансбъри и Лорънс Самърс твърдят, че работниците са по-малко способни да участват в печалбите на своите компании, защото силата на труда се е понижила. Намаляващото членство в синдикати е основна причина - от 33 на сто през 50-те години на миналия век до едва 10 на сто днес.

Работниците, членуващи в профсъюзи печелят около 13 на сто повече от останалите. Тенденцията за спадащо членство се оформи на фона на корпоративните тактики за избягване на синдикатите и разширяването на законите за правото на работа, които подкопават способността на профсъюзите да се финансират. Правителствените политики за насърчаване на колективното договаряне и санкциониране на компаниите, които препятстват работническите организации, биха помогнали за облекчаване на това.

Силата на работниците и нивото на заплатите бяха подкопани и от възхода на акционерния активизъм. За да увеличат максимално стойността за акционерите, компаниите са подложени на все по-голям натиск да намаляват разходите за труд. Заплатите, платеният отпуск, обезщетенията и политиките относно извънредния труд се влошиха в процеса. Мнозина класифицират служителите като независими предприемачи, за да намалят или избегнат обезщетенията. Това трябва да бъде окачествено като сериозна простъпка, като не трябва да се възлагат държавни поръчки на компаниите нарушители.

Още по темата прочетете в Investor.bg.