Европейските акции вероятно се сбогуваха с най-добрите си дни за 2020 г.

Въпреки това в световен план инвеститорите са по-оптимистично настроени

11:49 | 19 август 2020
Обновен: 11:54 | 19 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции са замръзнали близо до същите нива, на които бяха преди два месеца и ако можем да вярваме на стратезите, то тази рутина ще се запази поне до края на годината, пише Investor.bg.

Средната прогноза на стратези, допитани от Bloomberg, е, че индексът Stoxx Europe 600 ще приключи 2020 г. на ниво от 370 пункта, което е малък ръст спрямо нивото си в края на вторнишката сесия. В същото време, що се отнася до Euro Stoxx 50, очакваното ниво от 3192 пункта в края на 2020 г. представлява 3% спад.

След като успяха да възстановят повече от половината си загуби заради пандемията за три месеца, възходът на европейските акции замръзна на фона на новия пик в броя на болните от Covid-19 и подновеното напрежение между САЩ и Китай.

През следващите няколко месеца стратега на Unicredit Кристиан Стокър очаква волатилност и движения в широк диапазон. „Няма един-единствен риск в момента, а смесица от различни рискове и несигурности, като къкрещото напрежение между САЩ и Китай, новото ускорение на разпространението на Covid-19 в Европа, като това върви ръка за ръка с голямата несигурност за скоростта на икономическо възстановяване и оттам печалбите на компаниите“, смята той.

И макар че стратезите не виждат напредък за европейските акции, то в световен план инвеститорите са по-оптимистично настроени. Фонд мениджърите в августовското проучване на Bank of America бяха бичи настроени по отношение на ценните книжа. Според тях ръстовете са рали на мечи пазар, но очакват по-голям растеж, печалби и инфлация.

Още по темата прочетете в Investor.bg.