Инвестициите в киберсигурност насърчават търсенето на офис площи в Европа

Рекордни инвестиции в компании за киберсигурност от 724 млн. евро са регистрирани през 2019 г.

19:45 | 18 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Растящият брой кибератаки в Европа е привлякъл инвестиции на фондове за рисков капитал на стойност 2,3 млрд. евро в базирани на Стария континент компании за киберсигурност през последните пет години, пише Investor.bg, базирайки се на данни на консултантската компания Savills. Рекордно равнище от 724 млн. евро е отчетено през 2019 г.

Великобритания е съставлявала 1,3 млрд. евро от общите инвестиции през последните пет години с растящ приток на капитали в компании, базирани в континенталната част на Европа, най-вече във Франция (316 млн. евро), Швейцария (303 млн. евро), Ирландия (70 млн. евро), Германия (68 млн. евро) и Испания (36 млн. евро).

Очаква се инвестициите в киберсигурност да нарастват още повече, тъй като много служители работят от вкъщи на персоналните си устройства, а броят на кибер атаките нараства след COVID-19.

„Корпоративната инвестиционна активност в сектора на киберсигурността е водещ индикатор за латентното търсене от наемателите в сектора“, коментира Майк Барнс, партньор „Европейски изследвания“ в Savills.

„Макар че глобалните централи на много от водещите компании в областта на киберсигурността са съсредоточени в Силициевата долина в Калифорния, голям брой американски компании запазват голямо присъствие в Европа. Например Palo Alto Networks в момента заема осем етажа от Овалната кула в Амстердам. Mimecast откри централата си с площ от 7339 кв. м на One Finsbury Avenue в Лондон през 2019 г., а сателитните й офиси в Амстердам и Мюнхен обслужват европейските регионални пазари“, допълва Барнс.

„Очакваме наемателите да се разширят в градове, които привличат по-високо ниво корпоративно финансиране, включително във Великобритания, Франция и Швейцария. Държавното финансиране, насочено към университетите, и стартъпи ще развият киберталант и ще подкрепят бизнес клъстерите“, очаква Джеръми Бейтс, ръководител на отдел „Наемни пазари в Европа, Близкия изток и Африка“ в Savills.

Цялата статия прочетете в Investor.bg.