Кризата носи добра новина за Източна Европа: намалява разликата в богатството със Запада

Това е ключова цел за страните, които започнаха да се присъединяват към блока преди десетилетие и половина

15:40 | 14 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Sean Gallup/Bloomberg
Снимка: Sean Gallup/Bloomberg

Източна Европа може да намери някои поводи за оптимизъм въпреки безпрецедентните икономически щети, причинени от коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg. 

Данните за второто тримесечие, публикувани в петък, показаха, че икономиките на страните в региона се свиват с между 8 и почти 14% на годишна база, най-тежкия спад след края на комунизма преди 30 години. 

По-бързите мерки в източната част на континента, отколкото в Западна Европа, смекчиха удара от пандемията и ограничиха броя на жертвите, като икономиката на Испания например отчете значително по-суров спад. Това означава, че разликата в богатството между страните членки на Европейския съюз се стеснява - ключова цел за страните, които започнаха да се присъединяват към блока преди десетилетие и половина

Източноевропейските икономики

Източноевропейските икономики отчетоха рекордни спадове на БВП. Графика: Bloomberg 

Нещо повече - има признаци, че износът - дългогодишен двигател на разчитащата на производството източна част на континента, се завръща към предкризисните нива. 

„Кризата ще бъде пробив в изравняването на Източна и Централна Европа със Запада, тъй като по-бързото възстановяване ще помогне за намаляване на разликата в богатството“, заяви Зигимантас Маурикас, главен икономист в Luminor Bank в литовската столица Вилнюс. Според него вразделението на изток и запад може да отпадне, а вместо това да се появи разделение между север и юг. 

Икономиката на Литва изглежда се представя най-добре в рамките на ЕС, като се свива само с 3,8% в месеците между април и юни, което доведе до очаквания за възможна експанзия през 2020 г. Това би ѝ помогнало да се доближи до икономиките на страни като Испания. 

Чешката икономика междувременно се доближава до италианската, въпреки че отчете спад от 10,7% за второто тримесечие. 

Чехия се

Чехия се доближава до Италия по покупателна способност. Графика: Bloomberg 

Все още несигурността остава. 

ING понижи очакванията си за икономиката на Унгария след по-слабите от прогнозираните данни за второто тримесечие. 

Румъния отчита по над хиляда новозаразени на ден - тенденция, която заплашва да удари слабата потребителска увереност. 

„Скорошното увеличение на новите случаи може да доведе до забавено възстановяване на търсенето, а размерът и продължителността на въздействието върху икономиката не могат да бъдат оценени с точност към момента“, заявиха представители на OMV Petrom, най-голямата компания за петрол и газ в страната.

Признаците на подобрение обаче се появиха след облекчаване на мерките срешу коронавируса на фона на рекордните нива на фискална и парична подкрепа. 

Износът е

Износът е ключов двигател на възстановяването в Източна Европа. Графика: Bloomberg 

Подобрените перспективи за глобалната автомобилна индустрия започват да увеличават търсенето в хъбове като Словакия и Унгария, след като страните отчетоха най-суровите спадове на производството през второто тримесечие. 

В Полша, единствената държава от ЕС, която избегна рецесия след финансовата криза през 2008 г., ударът върху икономиката е по-слаб засега, отколкото очакваха анализаторите, като някои централни банкери призовават лихвите да бъдат повишени от рекордно ниското ниво още през следващата година.

В България БВП се свива с 8,2% на годишна база през второто тримесечие, след като нарасна с 2,4% през първото спрямо същия период на 2019 г., показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. Спадът на БВП през второто тримесечие спрямо предходното е в размер на 9,8%.