Победа на Байдън на изборите в САЩ може да задвижи ново рали на европейските борси

Анализатори смятат, че пазарите в Европа ще спечелят от плановете на Байдън за преразглеждане на данъчните реформи на Тръмп

14:10 | 9 август 2020
Обновен: 14:10 | 9 август 2020
Автор: Николета Рилска
Кандидатът за президент на САЩ на демократите Джо Байдън. Снимка: Sam Wolfe/Bloomberg
Кандидатът за президент на САЩ на демократите Джо Байдън. Снимка: Sam Wolfe/Bloomberg

На фона на изследвания, които показват, че Джо Байдън може да победи Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори в САЩ, някои играчи на пазара купуват европейски активи, очаквайки положително развитие в региона, пише Bloomberg. 

JPMorgan Asset Management, Eaton Vance и Schroders са сред преставителите на пазара, които предпочитат европейски акции, валути и облигации преди вота, очаквайки че могат да изпреварят събитията. Според инвеститори плановете на Байдън за климата и инфраструктурата могат да насърчат ръстовете на книжата на европейските компании за чиста енергия и при някои циклични акции, докато други се насочват към Европа като алтернатива на американския фондов пазар в случай, че Байдън осъществи намеренията си да увеличи корпоративните данъци. 

Инвеститорите предпочитат

Инвеститорите предпочитат европейските пазари през последните месеци. Графика: Bloomberg 

Въпреки че изходът от изборите в САЩ е много несигурен и, както показват последния опит, ситуацията може да се промени за три месеца, тя има потенциал да доведе до рали на европейските борси. Акциите в региона и еврото поскъпват значително през последните месеци благодарение на спасителния пакет на Европейския съюз в размер на 750 милиарда евро. 

Според експерт на Eaton Vance изборите и евентуалните данъчни последствия имат потенциала да се превърнат в катализатор за инвеститорите да изместят позициите си на пазарите извън САЩ. 

Един от най-големите страхове за Wall Street е обещанието на Байдън да преразгледа повечето от данъчните реформи на Тръмп от 2017 г., които похраниха ралито при американските акции. 

Възможността Джо

Възможността Джо Байдън да спечели президентските избори в САЩ се увеличава. Графика: Bloomberg

По-малко протекционизъм 

Перспективата за по-малко протекционистична политика на САЩ под управлението на Байдън може също да насърчи инвеститорите да се насочат към Европа. 

Според Едуард Парк, Brooks Macdonald Asset Management, износителите в региона ще спечелят от намаления търговски риск с Китай, докато подобрението при способността на азиатската страна да купува ще насърчи европейските производствени сектори, особено този на Германия. Той посочва, че европейските потребителски компании и автомобилният сектор ще са най-големите печеливши от подобен сценарий. 

По отношение на валутите Парк очаква продължаващи ръстове на европейските при победа на Байдън, тъй като търсенето на долара ще отслабва на фона на понижените геополитически рискове. 

Енергетика, инфраструктура 

Кампанията на Байдън включва планове за преминаване към “чиста” енергия и инфластруктура, които предвиждат инвестиции за 2 трилиона долара за четири години, чиято цел е намаляване на въглеродните емисии до нула до 2030 г. Според представител на JPMorgan Asset Management европейските компании ще са най-големите бенефициенти от тази програма. 

Увеличените разходи за инфраструктура също ще са положителни за цикличните сектори в европа, като енергийния и индустриалния, смята представител на Manulife Investment Management.