Стрийминг услугите са във възход по време на пандемията

От 4 септември абонатите на Disney+ ще могат да гледат дългоочаквания игрален филм „Мулан“ в платформата

12:30 | 5 август 2020
Обновен: 12:51 | 5 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса доведоха до ръст в гледането на телевизия и онлайн стрийминг платформи, съобщава BBC, като се позовава на данни на Ofcom.

Годишното проучване за медийните навици във Великобритания показва, че възрастните, които стоят предимно по домовете си по време на пандемията, прекарват средно 40% от времето през деня пред екран. Също така прекараното време в стрийминг платформите се удвоява през април.

В пика на ограничителните мерки възрастните са прекарали средно 6 часа и 25 минути на ден пред екран.

Като цяло времето, което хората прекарват пред екран, се увеличава с 31% спрямо миналата година. Хората използват стрийминг услуги като Netflix, Amazon Prime Video и Disney+ средно по 1 час и 11 минути на ден, а близо 12 млн. души се абонирани за услуга, която не са използвали преди. Три милиона от тях досега не са ползвали нито една стрийминг услуга.

Повечето хора се абонират за Netflix и Amazon Prime Video, но Disney+ все пак изпревари Now TV и вече е на трето място по популярност платена стрийминг платформа.

При по-възрастните хора, които традиционно гледат предимно телевизия, също се наблюдава ръст на ползването на стрийминг платформи.

Една трета от лицата на възраст между 55 и 64 години и 15% от хората над 65-годишна възраст са използвали стрийминг услуги в първите дни от въвеждането на ограничителните мерки срещу пандемията, показва проучването.

Все пак изследването показва, че след разхлабването на мерките в края на юни възходящият тренд по отношение на тези услуги остава стабилен.

55% от възрастните граждани във Великобритания, които са нови потребители на стрийминг услуги, твърдят, че ще продължат да прекарват същото време в дигиталните платформи и в бъдеще.

Все пак през юли Netflix предупреди, че растежът на броя на потребителите ще се забави. През предходното тримесечие компанията отчете 10 млн. нови потребители и така общият брой на новите абонати на Netflix през тази година вече е 26 млн. За сравнение, през цялата 2019 г. Netflix привлече 28 млн. нови потребители.

Представянето на Disney

Walt Disney отчете смесени резултати за третото си фискално тримесечие, но цената на акциите ѝ нарасна с 5% по време на следборсовата търговия. Това се случи, след като главният изпълнителен директор Боб Чапек обяви нова стрийминг услуга и заяви, че абонатите на Disney+ ще получат ексклузивен достъп до премиерата на „Мулан“, която неколкократно беше отложена заради затварянето на кината, пише Investor.bg, като цитира CNBC.

Disney продължава да усеща влиянието на коронавирусната пандемия в области като бизнеса ѝ с тематични паркове, където приходите се сринаха с 85% спрямо година по-рано.

Американският гигант отчете нетна загуба от 4,72 млрд. долара за тримесечието, до голяма степен заради таксите, свързани с по-ранното придобиване на Twenty-First Century Fox.

Чапек обяви, че от 4 септември абонатите на Disney+ ще могат да гледат дългоочаквания игрален филм „Мулан“ в платформата. Той ще се предлага за 29,99 долара в САЩ. Абонатите в Канада, Австралия, Нова Зеландия и части от Западна Европа също ще могат да стриймват филма на различни цени, посочи Чапек.

Първоначалната премиера на филма беше отложена, след като кината бяха принудени да затворят врати по време на пандемията. Това ще бъде първият опит на Disney да продава съдържание през видео стрийминг услугата си, над месечния абонамент от 6,99 долара.

Освен това Чапек обяви, че през фискалната 2021 г. Disney ще пусне нова развлекателна стрийминг услуга под бранда Star, който придоби от Fox. Платформата ще включва съдържание, което Disney вече притежава от ABC Studios, Fox Television, FX, Freeform, 20th Century Studios и Searchlight. Услугата ще бъде напълно интегрирана с Disney+ на много пазари, обясни Чапек.

Сегментът с международни и услуги, директно насочени към потребителите, беше единственият, който отчете увеличение на приходите на годишна база.

Disney заяви, че вече има 100 млн. плащащи абонати в своите стрийминг услуги, които включват Disney+, Hulu и ESPN+. Повече от половината от тези абонаменти са на Disney+, която достигна 57,5 млн. абонати в края на тримесечието, или по-малко от година след появата си.

По думите на Чапек до началото на тази седмица Disney+ е достигнала 60,5 млн. плащащи абонати. Услугата постигна четири години по-рано целта си да има между 60 и 90 млн. абонати до 2024 г.