Проучване: Работният ден в условия на пандемия се увеличава с 48 минути

Служителите променят моделите си на работа

12:16 | 4 август 2020
Обновен: 12:23 | 4 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Регистрираме по-дълги работни часове. Включваме се в повече срещи с повече хора. И изпращаме повече имейл съобщения. От Ню Йорк до Тел Авив телекомуникационната революция е равнозначна на много повече работа, сочи проучване сред 3,1 милиона души в повече от 21 хил. компании в 16 града в Северна Америка, Европа и Близкия изток, пише Bloomberg.

Изследователите сравниха поведението на служителите през два 8-седмични периода преди и след извънредното положение около Covid-19. Преглеждайки имейлите и метаданните за срещи, групата изчисли, че работният ден продължава 48,5 минути повече, броят на срещите се увеличава с около 13% и хората изпращат средно по 1,4 повече имейла на ден на своите колеги.

В няколко града, като Лос Анджелис и Чикаго, средната продължителност на работния ден се е върнала към нивата си преди пандемията. По-дълги работни дни регистрират в Ню Йорк, Сан Хосе и по-голямата част от Европа и през май.

"Хората са коригирали моделите си на работа", казва Джеф Полцер, професор в отдела за организационно поведение в Harvard Business School, един от петимата съавтори на проучването.

По време на двумесечния период една част от работата се подобри – допълнителните срещи бяха по-кратки, сочи анализът на изследователите от Harvard Business School и New York University. Проучването е публикувано от Националното бюро за икономически отношения през юли.

Компаниите изучават въздействието на задължителния експеримент за работа от вкъщи върху производителността, морала, културата, разходите и други фактори, за да определят как могат да променят своите практики занапред. Други анализи, преглеждащи VPN данни, откриха, че хората в САЩ работят поне по три часа допълнително след работния ден. Част от хората отдават натоварените си графици на грижи за децата си, размиването на границите между работа и дом и стреса от икономическа рецесия.

Групата от Харвард и Ню Йорк заяви, че техните изследвания представляват едно от най-големите проучвания досега и са включили данни от 16 големи агломерации.

Полцер от Харвард казва, че са необходими още изследвания, за да се установи дали навиците са се променили трайно, но не очаква поведението да се върне към нивата от преди пандемията скоро. "Не изглежда да се връщаме към нормалните времена", посочи той.