ЕС няма да позволи скоро достъпа на американски туристи

Нарастващият брой на новозаразени с коронавирус в света затруднява европейските усилия за отваряне на границите

16:08 | 29 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският съюз не показа никакви признаци за отваряне на границите си за американци, като се оттегля от плановете си да допусне повече чужденци в блока на фона на нарастващите случаи на новозаразени с коронавирус в целия свят, съобщава Bloomberg. 

САЩ ще останат извън списъка на ЕС със страни, чиито граждани имат свободен достъп до територията на блока, а Китай продължава да е в него, заявиха запознати източници, пожелали да запазят анонимност.

Препоръката на блока към националните правителства означава, че външните му граници ще останат затворени за хората от повечето страни за поне още две седмици. Очаква се официално препоръката да получи одобрение в четвъртък. 

ЕС провежда втория си преглед, който прави на две седмици, след хода от първи юли да разхлаби мерките срещу несъществени пътувания в блока. В първия си преглед обаче, приключен на 17 юли, ЕС съкрати списъка от първоначалните 15 държави, чиито граждани имаха право да влизат в блока, като отстрани Сърбия и Черна гора заради ръст на новозаразените в двете страни. 

Обновеният „бял“ списък на блока вече ще включва Австралия, Канада, Китай, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Ръстът на новозаразени с коронавирус в световен мащаб възпрепятства европейските усилия за разхлабване на строгите ограничения и съживяване на вътрешните икономики през летния туристически сезон.

Препоръката за външните граници на ЕС обхваща 30 европейски държави: всички държави членки без Ирландия, но включително Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.