Daimler регистрира оперативна загуба от близо 2 млрд. евро през второто тримесечие

Изпълнителният директор на компанията обаче вижда признаци на възстановяване

18:09 | 23 юли 2020
Обновен: 18:17 | 23 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Автомобилната компания Daimler регистрира оперативна загуба от 1,9 млрд. евро през второто тримесечие на 2020 г., предава Die Zeit, базирайки се на вътрешнофирмена информация.

„На фона на безпрецедентната пандемия от Covid-19 трябваше да се изправим пред сериозни предизвикателства“, каза изпълнителният директор на концерна Ола Келениус. Приходите от април до юни отчитат спад с 29% до около 30 млрд. евро.

В резултат на застоя в много заводи и автокъщи Mercedes-Benz достави общо 457 711 автомобила на клиенти по целия свят през второто тримесечие - с 20,2% по-малко спрямо година по-рано. В цялата група продажбите се свиха с 34% до около 541 800 автомобила и леки търговски превозни средства.

Спадът беше дори значително по-голям от преди година, когато компанията временно генерира загуби заради Дизелгейт.

През цялата 2020 г. групата все още очаква положителен резултат по отношение на оперативния бизнес – но само при условие че икономическото възстановяване продължи и няма нов пик на коронаинфекциите.

Калениус вижда първите признаци за възстановяване на продажбите, особено за автомобилите на Mercedes, където Daimler отчита силно търсене на своите топ модели и електромобилите си.

Изпълнителният директор каза, че групата трябва постоянно да намалява разходите си, но в същото време да се придържа към стратегическите си цели за дигитализация и електрификация.

Автомобилният производител вече представи програма за трансформация в края на 2019 г., според която най-малко 10 хил. работни места по света трябва да бъдат съкратени. През тази година стана известно, че съкращаването на работни места трябва да се разшири и намаляването на разходите за персонал да се увеличат значително.

„Нашите цели за ефективност до този момент са пригодени за метаморфоза, но не и за глобална рецесия“, каза Калениус. В този ред на мисли групата ще преразгледа всички елементи на разходите и ще ги намалява последователно до 2025 г. По отношение на разходите за персонал компанията е в "конструктивни разговори с представителите на служителите".