Вестагер: Държавната намеса в компаниите е приемлива по време на криза

Важно е държавата да не се държи като собственик на бизнес, каза още вицепрезидентът на ЕК

16:50 | 18 юли 2020
Обновен: 16:56 | 18 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Държавните намеси в компаниите може да са необходими във времена на криза, за да се избегнат придобивания от субекти, които „биха могли да нарушат обществения ред“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрет Вестагер в интервю за Mediaset. Вестагер, която е и еврокомисар по въпросите на конкуренцията, каза това в отговор на въпрос за решението на Италия да национализира Autostrade per l’Italia след дълъг спор със собствениците - семейство Бенетон, пише Bloomberg.  

„Важното, разбира се, е държавата да не се държи като собственик на бизнес, защото в противен случай съществува риск данъкоплатците да загубят парите си“, каза тя, обръщайки внимание и на решението на Италия да поеме фалиралата авиокомпания Alitalia в интервю, публикувано на уебсайта на Mediaset в четвъртък.  

Италия пристъпи към национализиране на оператора на магистралната мрежа на страната Autostrade per l’Italia след почти двугодишен спор с подразделението му Atlantia заради смъртоносно срутване на моста в Генуа.   

Министърът на финансите Роберто Гуалтиери заяви в интервю за Corriere della Sera в петък, че дългът на Autostrade няма да се изплаща от италианските данъкоплатци.  

Предлаганата сделка предвижда постепенно излизане на фамилията Бенетон от Autostrade чрез увеличаване на капитала под ръководството на държавния кредитор Cassa Depositi e Prestiti. 

Кредиторът може да инвестира 4 милиарда евро (4,6 милиарда долара) за 33% от Autostrade и според предложението може да избере частни инвеститори, които да заемат дялове в компанията.