Защо Световната търговска организация е в безизходица?

СТО се нуждае от ново ръководство, а непланираната му смяна предвижда цяла поредица от важни реформи

17:50 | 10 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Еврокомисарият Фил Хоган е амбициозен политик и наскоро поиска да информира своя шеф за намерението си да се кандидатира за нов генерален директор на Световната търговска организация (СТО). Но председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен му отдели десет минути, и то в рамките на видеовръзка.

Хоган се почувства пренебрегнат, не само лично, но и политически. В крайна сметка става въпрос за стратегически важен за Европа въпрос, а именно за избор на ръководител на СТО. Генералният директор на организацията Роберто Азеведо съобщи, че напуска поста си от 31 август. Това би било възможността за ЕС да вдъхне нов живот на международния търговски ред, пишат Берт Лозе, Зилке Ветах и Юилан Хайслер за WirtschaftsWoche.

Но на 8 юли срокът за номинация на кандитатите изтича, като сред тях вероятно няма да има европейци. Досега ЕС не успя да постигне съгласие относно принципа на излъчването на общ кандидат в надпреварата. Освен това в последната дискусия на търговските експерти на ЕС в края на юни темата „СТО“ не беше на дневен ред.

Франция очевидно подкрепя Нгози Оконджо-Ивеала, бивш финансов министър на Нигерия. На пръв поглед става въпрос за равнопостовено третиране на Африка, която никога не е била ръководител на СТО. Според Брюксел обаче интересите на френската петролна компания Total в Нигерия също биха могли да са възможна причина.

СТО е в задънена улица, уточняват авторите. Статутът ѝ предвижда първоначално кандидатите да тръгнат на тримесечна обиколка по повод кампанията. След това държавите членки имат два месеца за вземане на решения. Ако това не се случи в по-кратък срок, вариантите за пътуване на кандидатите са много ограничени предвид развитието около коронавируса – в този ред на мисли стои рискът СТО да остане без директор до декември.

Организацията празнува своя 25-и рожден ден тази година, но там едва ли на някого му е до парти, отбелязват анализаторите.

„СТО е в най-лошата криза в своята досегашна история“, казва Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика в Кил. Според него тя се нуждае от „нов бизнес модел, нова структура и повече гъвкавост“.

Според базата данни на Global Trade Alert, която следи протекционизма в световен мащаб, той се увеличава още повече на фона на пандемията. Още преди нея американският президент Доналд Тръмп подкопава многостранната система за търговия чрез своите мита. Арбитражът на СТО бе частично парализиран от САЩ, тъй като американците продължават да възпрепятстват назначаването на съдии в апелативния орган.

Предимствата на свободната търговия са очевидни, посочват журналистите. Неотдавнашно проучване на фондация Bertelsmann оценява икономическия растеж, който СТО генерира за своите 164 държави членки, на 855 милиарда долара годишно. Най-големите печалби от приходите се постигат от най-големия критик на организацията: САЩ (87 милиарда долара). Китайците (86 милиарда долара) са след тях, следвани от Германия на трето място (66 милиарда долара). От друга страна, според проучването, членовете извън СТО губят почти 1% от добавената си стойност заради отказа си да участват в нея.

Независимо от това, либерализацията на световната търговия на практика "замря". Основен проблем на СТО е нейната хетерогенност, убедени са авторите на анализа. Тя обединява богати и бедни държави, демокрации и автокрации, страни с висока степен на свобода и такива със силно държавно влияние. СТО няма геостратегическо съперничество в организационната си структура от 1995 г., което напълно противоречи на реалността днес. Ето защо икономисти смятат, че „СТО на две скорости“ е единственото спасение. "Темпът на реформи не трябва да бъде продиктуван от последните в редицата. Отделни групи държави трябва да поведат пътя към либерализацията", казва Фелбермайер.

Водят се и дискусии за подобряване уменията на висшето ръководство на СТО, което досега упражняваше модераторска функция.

Третата реформа, от която организацията се нуждае, е свързана с повече ефективност. "Трябва да има повече приемственост в дейността ни", казва вицепрезидентът на СТО Карл Браунър.

Президентските избори в САЩ през ноември могат да посочат пътя за бъдещето на СТО. Още четири години присъствие на Доналд Тръмп в Белия дом биха довели до срив за международния търговски ред. Тръмп заплашва да напусне СТО от три години. Причините са различни.

Раздяла с най-голямата икономика в света би било катастрофа за СТО. В тази ситуация Джо Байдън може да е печеливш. В статия за списание „Външна политика“ наскоро той потвърди подкрепата си за премахване на търговските бариери и призова САЩ да се активизират в оформянето на глобалните търговски правила.

Той със сигурност ще спечели новия генерален секретар на СТО на своя страна. Но това няма да е Фил Хоган. Ирландецът оттегли кандидатурата си преди няколко дни.