Икономиката на Африка ще се свие с до 3.4% през 2020 г. заради коронавируса

Според Африканската банка за развитие страните в региона ще се сблъскат с тежка хуманитарна криза, ако пандемията не бъде овладяна

18:19 | 8 юли 2020
Обновен: 18:23 | 8 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Африканската банка за развитие намали прогнозата си за икономиката на континента заради влиянието на коронавируса, съобщава Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на Африка ще се свие най-малко с 1.7% през тази годината, но ако разпространението на Covid-19 продължи със същия темп и през втората половина 2020 г., спадът ще е двойно по-голям – 3.4%, става ясно от прогнозата на институцията.

Ако разпорстранението на болестта не бъде ограничено бързо, Африка ще се изправи пред мащабна хуманитарна и здравна криза, се посочва в доклада на банката. Базираната в Абиджан, Ко д‘Ивоар, институция очаква частично възстановяване на икономиката и растеж от близо 3% през следващата година. Но това няма да компенсира за натрупващите се загуби на брутния вътрешен продукт на Африка, които ще са между 173.1 млрд. долара и 236.7 млрд. долара за 2020 г. и 2021 г. в резултат от пандемията, отбелязват от банката. Към момента икономиките на страните, които са силно зависими от туризма или износа на петрол, са най-тежко засегнати.

Броят на хората, които живеят в крайна бедност в Африка, може да се увеличи до 463 млн., тъй като очакванията са да бъдат загубени близо 30 млн. работни места, става ясно още от доклада. Все пак институцията съветва правителствата на страните в региона да следват умерен и поетапен подход при разхлабването на мерките срещу коронавируса, тъй като не трябва да се рестартира прекалено бързо икономическата активност, за да се защити здравето на гражданите.

Според очакванията Източна Африка е единственият регион на континента, който ще отбележи икономически ръст през тази година. Южната част на Африка ще бъде най-тежко ударена, като в този регион икономиката ще се свие с 6.6%.

„Имономическият растеж на Източна Африка се поддържа до голяма степен от мащабни държавни разходи за инфраструктура, нарастващото потребителско търсене, стабилизирането на региона, новите възможности за инвестиции и стимулите за индустриално развитие“, обясняват от Африканската банка за развитие.