Непълноценното хранене струва на бизнеса до 850 млрд. долара годишно

Проучване оценява загубата на производителност заради затлъстяване или недохранване

11:27 | 8 юли 2020
Обновен: 11:49 | 8 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Непълноценното хранене в развиващите се страни струва на бизнеса до 850 млрд. долара годишно, представляващи загубена производителност. Факт, който подчертава необходимостта компаниите да играят все по-голяма роля в решаването на проблем, който се усложнява от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.

Това са резултатите от проучване на Chatham House и Vivid Economics - първото, което анализира влиянието на недояждането и затлъстяването върху бизнеса в страните с нисък и среден доход. И двата фактора затрудняват служителите да достигнат потенциала си и водят до лошо здраве, което води до повече отпуск по болест.

Мултинационалните компании трябва да направят повече за борба с недохранването, смятат от Chatham House. Това трябва да включва политики, които подпомагат кърмещите майки, редовни здравни прегледи и осигуряване на финансова подкрепа за питателна храна на работното място, казват от лондонския мозъчен тръст.

"Бизнесът играе важна роля", заявява в интервю Лора Уелсли, старши научен сътрудник в Chatham House. Според нея освен загубите на производителност, съществува значителен репутационен риск за компаниите, които имат голям бизнес в страните с ниски и средни доходи и които не правят нищо в областта на храненето.

Глобално разпространение

Затлъстяването се увеличава в по-бедните страни, които вече се бориха с висок процент на недохранване. Пандемията допълнително подчерта значението на храненето, като проучванията показват, че хората със затлъстяване са по-склонни да умрат от Covid-19. В същото време Организацията на обединените нации прогнозира, че вирусът може да е сред причините за недохранване сред други 10 млн. деца.

„Можем да очакваме, че заради пандемията повече домакинства ще имат проблем с разходите и съответно затруднения в осигуряването на достатъчно питателна храна“, посочва Уелсли.

Проучването на Chatham House изследва влиянието на лошото хранене върху 13 бизнес сектора - от минното дело и селското стопанство до строителството и търговията на дребно - в 19 държави. След това чрез изводите се прави оценка на годишните загуби на производителността поради затлъстяване и недохранване в развиващите се страни.

Най-големите загуби на производителност от недохранване са в селското стопанство, минното дело и строителството, като Етиопия и Индия са изправени пред най-големи предизвикателства. Най-голямото въздействие от затлъстяването се усеща в сектора на минното дело, образованието и здравеопазването.

Преките загуби на производителността се оценяват на 130 милиарда до 850 милиарда долара. Този диапазон отразява редица променливи и начинът, по който моделът на Vivid Economics екстраполира резултатите от 19-те страни, посочват от Chatham House.

Все пак въздействието на неправилното хранене може да бъде още по-голямо. Моделът не включва разходите за нарушено когнитивно развитие и ниско образователно постижение в резултат на недохранване в детска възраст, нито обхваща косвени разходи като платен отпуск по болест за заболявания, свързани с недохранване.