Петер Алтмайер: Германската икономика ще се възстанови и ще се върне към растеж до октомври

Министърът предвижда, че броят на безработните ще започне да намалява от ноември

14:32 | 5 юли 2020
Обновен: 14:34 | 5 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика ще се възстанови от коронавирусната криза и ще се върне към растеж „най-късно“ до октомври, прогнозира министърът на икономиката на страната Петер Алтмайер пред Bild am Sonntag.

Алтмайер очаква германската икономика да постигне ръст от над 5% през 2021 г. след свиване от 6% тази година, пише изданието, цитирано от Bloomberg и Investor.bg.

Министърът предвижда, че броят на безработните в най-голямата икономика в Европа ще започне да намалява от ноември. Неговата цел е връщане на заетостта на нивата отпреди пандемията до 2022 г.

Същевременно Алтмайер заяви, че е „много обезпокоен“ от растящия брой на заразените в САЩ, защото излизане на пандемията извън контрол ще има тежки последици за световната икономика.

Той разкритикува практиката на големи изкупувания на лекарства срещу коронавирус, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп сключи сделка миналия месец за придобиването на почти всички доставки на лекарството Remdesivir на компанията Gilead Sciences, един от двата медикамента с доказан ефект срещу COVID-19.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.