Активността в частния сектор в еврозоната се повиши до 4-месечен връх

Растат надеждите, че растежът ще се възобнови през третото тримесечие

11:49 | 3 юли 2020
Обновен: 11:58 | 3 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Икономиката на еврозоната трябва да нарасне отново през третото тримесечие, въпреки че слабото търсене и растящите съкращения на работни места вероятно ще натежат на възстановяването, съобщава Bloomberg.

Тримесечният темп на икономическо свиване се забави до едва 0.2% през юни, като показателят измерващ активността на частния сектор се повиши до четиримесечен връх, сочат данните на IHS Markit. Докато поръчките, както вътрешните, така и външните, продължават да намаляват, компаниите стават по-уверени, че продължаващото облекчаване на ограничителните мерки ще прекъсне тази тенденция през следващата година.

През юни индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производство и услугите нарасна до 48,5 пункта, надхвърляйки първоначалната си оценка. Франция е единствената страна с резултат от над 50 пункта - прагът, който разделя разширяването от свиването.

Тримесечният темп

Бизнес активността в сектора на услугите в еврозоната се повиши до 48,3 пункта, като също изпревари първоначалното четене на данните. За Германия показателят регистрира 47,3 пункта – също над първоначалната оценка.

„Подемът сигнализира за изключително бърз обрат в икономиката на еврозоната в условията на пандемията от Covid-19“, казва Крис Уилямсън от IHS Markit. Според него подобряването на настроенията сред бизнеса междувременно добавя към надеждата, че растежът на БВП ще се възобнови през третото тримесечие.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди тази седмица, че най-трудните предизвикателства за еврозоната може и да предстоят, като нейният главен икономист описва изхода от кризата като „две стъпки напред, една стъпка назад“.