Германският парламент одобри рекорден дълг от 218 млрд. евро

С допълните средства ще се насърчи потреблението и местната икономика

14:31 | 2 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През тази година федералното правителство ще може да поеме рекордни дългове от близо 218 милиарда евро за справяне с причинената от коронавируса криза. Бундестагът (германският парламент) прие втория допълнителен бюджет в четвъртък, с който да се финансира пакетът за стимулиране. Той увеличава новия дълг, планиран за текущата година, до 217,8 милиарда евро, пише Investor.bg, позовавайки се на dpa.

Допълнителните пари са предназначени предимно за финансиране на мерки, които имат за цел да увеличат потреблението и да насърчат икономиката през следващите месеци.

Още по темата

Новият дълг на Германия може да нарасне до 218 млрд. евро

Вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц (СПД) обеща, че федералното правителство няма да пести заради кризата. „И ние няма да докоснем социалната държава, която ни води толкова ефективно през тази криза, а ще я разширим", подчерта финансовият министър. Въпреки кризата пенсиите на хората с ниски доходи ще бъдат увеличени от януари.

Поради втория допълнителен бюджет съотношението на дълга се увеличава от под 60 на сто от БВП до повече от 75 процента. В края на март Бундестагът вече одобри увеличение на бюджета със 156 милиарда евро, за да се компенсират данъчните загуби и да се финансират няколко пакета помощи. За целта бе отменена т. Нар. „спирачка“ на дълга, която бе вкоренена в конституцията.

Сега, наред с други неща, в сила за половин година е по-ниска ставка на ДДС. Семействата ще получават бонус от 300 евро на дете. Освен това малките и средни компании, които имат особено високи спадове на продажбите поради кризата, трябва да получат мостови кредити от почти 25 милиарда евро. Федералното и местните правителства също така възнамеряват съвместно да компенсират загубите на общините от корпоративния данък.

Още по темата прочетете в Investor.bg.