ЕС обвини Китай и Русия в разпространяването на фалшиви новини за Covid-19

Блокът засилва борбата с дезинформацията на фона на пандемията

19:31 | 10 юни 2020
Автор: Николета Рилска
ЕС обвини Китай и Русия в разпространяването на фалшиви новини за Covid-19

Европейският съюз обвини Китай и Русия в разпространението на фалшиви новини и дезинформация относно коронавируса в свой доклад, чиято цел е да преустанови “безпрецедентното” разпространение на неистини за пандемията, съобщава Bloomberg. 

Двете държави са сред „чуждестранните участници“, които се стремят да „подкопаят демократичния дебат“ и да подобрят собствения си имидж чрез „операции с насочено влияние и дезинформация около Covid-19 в ЕС“, се посочва в доклада, публикуван в сряда.

„Би било твърде опасно да не се действа“, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова пред журналисти в Брюксел. Пандемията „ни показа, че невярната информация може да причини сериозни вреди”, коментира още тя. 

През последните месеци ЕК засили натиска си върху платформи като Twitter и Facebook, за да подпомогне предотвратяването на потока от подвеждащо съдържание за вируса, ваксините или евентуални публикации за лекарства в социалните мрежи. 

ЕС посочва в доклада си, че има „безпрецедентна инфодемия“, която се храни с „тревогите на хората“, тъй като повечето от тях бяха принудени да останат по домовете си заради мерките за овладяване на пандемията, което увеличи използването на социалните мрежи като източник на информация. 

Китайското външно министерство не е отговорило на запитване на Bloomberg за коментар, а от руското външно министерство са отказали да коментират темата.