Търговският излишък на Китай отчита рекорд през май

Той е факт на фона на поевтиняването на природния газ, петрола и соята, които Китай купува

12:15 | 7 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Търговският излишък на Китай достигна рекорд през май, след като износът спадна с по-малко от очакваното, а вносът намаля заедно с цените на суровините. Износът се е понижил с 3,3% в доларово изражение спрямо година по-рано, а вносът се е свил с 16,7%. С това търговският излишък на страната достига 62,93 млрд. долара, информира Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Рекордният излишък е факт на фона на понижението в цените на основните суровини, които Китай купува, като петрол, природен газ и соя. Износът, от своя страна, успя да преодолее своите по-ниски стойности отчасти благодарение на продажбата на маски и други медицински консумативи.

„Спадът при вноса основно се дължи на голямата основа от предходната година и на понижението на цените на суровините“, посочва Сян Джаопен, икономист от Australia and New Zealand Banking Group Ltd. „Обемът на повечето основни вносни стоки нарасна, което показва, че икономиката на Китай постепенно се възстановява“, допълва той.

И въпреки че Пекин увеличи вноса на стоки, то тяхната средна цена намалява, показват данни от митническата служба на страната. Средната покупна цена на суровия петрол е намаляла с 21,2% в юани през първите пет месеца на годината, въпреки че обемът на покупките е нараснал с 5,2%.

Цялата статия прочетете в Investor.bg.