Следващата голяма инвестиция на Уорън Бъфет може да бъде Costco

Пазарната оценка на търговеца е 137 милиарда долара - колкото е и наличният кеш на Berffhire

20:31 | 5 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Следващата голяма инвестиция на Уорън Бъфет може да бъде Costco

Уорън Бъфет твърди, че "нищо не може да спре Америка". За да инвестира част от натрупаните 137 милиарда долара в кеш, преди кризата да е приключила, Бъфет не трябва да търси много възможности. Ако има компания, която да привлече вниманието му, то това може да е Costco - търговец на дребно, в който Berffhire Hathaway вече притежава дял, пише Bloomberg в свои анализ.

Уорън Бъфет

В рамките на онлайн среща на акционерите в Berffhire миналия месец Бъфет сигнализира, че пандемията не му е предложила възможност за изгодни сделки, както се случи и през предишната криза. Въпреки мерките срещу разпространението на коронавируса, които тепърва започват да се облекчават в САЩ, и растящият процент на безработицата, индексът S&P 500 е само на 8% от най-високите си стойности, достигнати през февруари. Това отчасти се дължи на агресивни действия, предприети от Федералния резерв, за смекчаване на ефектите от кризата, въпреки че трябва да се отбележи, че съществува значително разграничение между цените на акциите и икономическата реалност за много американци в момента.

Costco не би бил типичен залог за Бъфет в тази криза. Акциите на компанията поскъпнаха през 2020 г., като тя продължи дейността си по време на пандемията. 

По много други причини обаче сделка с Costco би могла да се приеме като класическа за Бъфет. Като начало Бъфет харесва Costco. Berffhire притежава акции в компанията от две десетилетия, а нейният дял в размер на един процент се оценява на около 1.3 милиарда долара в момента. Нещо повече - 96-годишният Чарли Мънджър, председател на Berffhire Hathaway и бизнес партньор на Бъфет, също има участие в борда на Costco. 

Costco доказа по време на тази криза, че има стабилен бранд и конкурентни предимства - две от ключовите характеристики, които Бъфет търси. Повече от 90% от клубните членове на Costco в САЩ подновяват абонаментите си, като в световен мащаб процентът е почти толкова висок - 88, а тези членства представляват предсказуем източник на парични потоци. 

Продажбите в магазините на Costco са нараснали средно с по 6.5% за последните 10 тримесечия, което е над средния ръста спрямо останалите големи търговци на дребно в САЩ, включително и Walmart.

Пандемията не

Цената на акциите на Costco се увеличи след пандемията заради паническото пазаруване на потребителите и при всички положения не е това, което Бъфет би определил като евтино. Но в същото време Costco трябва да продължи да се работи добри и след пандемията в САЩ, имайки се предвид, че тя може да доведе до отлив на потребители, ако американците предпочетат да останат по домовете си и да се възползват от кварталните магазини. 

Най-голямото препятствие за поглъщането е, че пазарната оценка на Costco е 137 милиарда долара - точно наличната сума в кеш на Berkshire. 

Последната голяма придобивка на Berkshire беше Precision Castparts, производител на части за самолетни двигатели, която ѝ струваше 37 милиарда долара през 2016 г. След години, прекарани в търсене на следващата си цел, Бъфет сигнализира наскоро, че за момента изчаква, което предполага, че според него кризата може да се задълбочи още повече, преди ситуацията да се подобри. 

Berkshire може също така просто да увеличи дела си в Costco, стабилен холдинг, който плаща дивидент от 70 цента на акция на тримесечие.

Бъфет вече говори за възможността за придобиване на компанията през 2018 г.  „Ако можем да сключим сделка за 100 милиарда долара заедно с Чарли (Мънджър) и тя наистина ни харесва, ще го направим“, посочи той тогава.