Повратна точка за развиващите се пазари

Goldman предвижда ръст с 4.9% догодина

09:55 | 20 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Юан. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
Юан. снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

След три разочароващи години, развиващите се пазари са пред повратна точка, предвижда Goldman Sachs Group Inc.
С ускоряването на растежа и след като по-слабите валути помагат да се облекчат икономическите дисбаланси, 2016 може да е годината, когато активите на развиващите се страни достигнат дъното, заявиха от банката в четвъртък, пише Bloomberg.
Има перспективи за подобрен растеж и по-добра възвращаемост, макар и не връщане към бурния ръст от миналато десетилетие.
Валутите на развиващите се страни паднаха да рекордни нива, а акциите им изостанаха от тези на развитите страни с 51 процентни пункта през последните три години. 
Подобни прогнози има и от други инвеститори. Franklin Templeton заяви, че разпродажбите са осигурили възможности за покупки, които не са виждани от години.
Според Goldman Sachs развиващите се страни ще нараснат с 4.9% следващата година, спрямо 4.4% през 2015. Това е първото ускоряване на ръста от 2010.
Макар страни като Колумбия, Южна Африка, Турция и Малайзия все още трябва да решат проблема с дефицита по текущата си сметка, други като Русия, Индия и Полша отбелязват достатъчно подобрение за ръст на акциите, според доклада.
Индексът MSCI Emerging Markets Index отбелязва седмичен ръст с 2% към 11:03 a.m. в Хонконг.