В най-щастливата нация тийнейджърите вече не пушат електронни цигари

Финландия успя да намали наполовина броя на пушачите на глава от населението през последните двадесет години

22:16 | 31 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В най-щастливата страна на Земята, пушенето на електронни цигари е почти изкоренено, пише Bloomberg.

Изглежда решението на Финландия да забрани аромати като ягодов чийзкейк и чай от праскови за електронни цигари преди няколко години работи. Сега страната е напът да постигне целта си да се освободи от пушачите до 2030 г.

През 20-те години най-големият потребител на цигари в света на глава от населението Финландия успя да намали наполовина броя на пушачите през последните двадесет години. Пушенето на електронни цигари намалява сред хората на възраст от 14 до 17 години, като под 1% от гимназистите използват електронни цигари ежедневно. В САЩ около 6% от децата в гимназията редовно използват електронни цигари, а 21% от време на време.

През 2030 г. правителството на Финландия очаква по-малко от 5% от населението да консумира редовно тютюневи изделия. Сега около 16% от мъжете в трудоспособна възраст пушат всеки ден, а повече от половината от тези, които пушат, искат да се откажат, става ясно от данни на Финландския институт за здраве и благополучие.

„Докато общото използване на тютюн в световен мащаб намалява, то спадът е особено силен във Финландия“, каза по телефона Хана Олила, специалист в здравния орган. „Един от най-ефективните начини за намаляване на тютюнопушенето е данъчното облагане. Данъците върху тютюна се повишават почти всяка година от 2009 г. насам, което доведе до удвояване на средната цена на цигарите", обясни още тя.

Финландия освен това се справи с тютюнопушенето и благодарение на образователната си система. Решението й да включи задължителното здравно образование в учебния план като самостоятелен предмет в училищата от 2001 г. насам е „доста уникално в международен план“ и „изигра роля за предотвратяване на пушенето при децата“, каза Олила.