Изстрелването на SpaceX: Астронавтите от НАСА са готови за втори опит

Излитането е планирано за 22:22 часа българско време

12:31 | 30 май 2020
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Компанията SpaceX ще направи втори опит в следващите часове да изведе в орбита астронавтите от НАСА Дъг Хърли и Робърт Бенкен, съобщава BBC.

Полетът им до Международната космическа станция (МКС) в сряда беше отложен заради лошото време в космическия център "Кенеди" във Флорида.

Излитането е планирано за 22:22 часа българско време. Ако времето и днес се окаже неподходящо, следващият опит ще е в неделя.

Мисията на астронавтите се следи отблизо, защото тя би отбелязала първия път, когато САЩ ще успеят да изстрелят своите астронавти на МКС след пенсионирането на космическите совалки на НАСА през 2011 г. Това ще бъде и първият случай, когато американската космическа агенция използва частна компания, за да транспортира до орбита един от своите екипажи.

Първият опит за излитане беше осуетен в сряда 16 минути преди планираното време за изстрелване. Днес ще се следват абсолютно същите процедури преди полета, като астронавтите ще се отправят към плащадката три часа по-рано.

Ако изстрелването се случи Хърли и Бенкен ще имат около 19-часов полет до МКС. Те ще използват това време, за да изпробват системи на борда на капсулата Dragon, включително да се движат при ръчно летене. Очаква се екипът да остане на МКС между един и четири месеца, преди да се върне на Земята.

SpaceX, която се управлява от технологичния милиардер Илон Мъск, има договор на стойност 2,6 милиарда долара с НАСА за предоставяне на шест полета до космическата станция.