Twitter маркира публикация на Тръмп като възхваляваща насилието

Компанията смята, че коментарите на американския президент противоречат на правилата на социалната медия

13:25 | 29 май 2020
Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg
Снимка: Doug Mills/The New York Times/Bloomberg

Twitter, която тази седмица си спечели гнева на американския президент Доналд Тръмп, след като за първи път добави предупредителена икона за проверка на фактите към негова публикация, по-късно постави и икона за нарушение на правилата на едно от най-новите му послания, включващо фразата „когато кражбите започнат, и стрелбата започва", предаде Bloomberg.  

Посочвайки, че коментарите на президента за протестите в Минеаполис противоречат на правилата на социалната медия, компанията е скрила обидното съобщение в профила на Тръмп със следното предупреждение: 

„Тази публикация наруши Правилата на Twitter за възхваляване на насилието. Twitter обаче реши, че може да е в интерес на обществото публикацията да остане достъпна".   

Преди дни в онлайн пространството се появи видео, показващо полицейско насилие, довело да смъртта на арестувания афроамериканец Джордж Флойд. Тъй като протестите в Минеаполис заради убийството му стават все по-жестоки, президентът използва Twitter, за да определи кмета на Минеаполис Джейкъб Фрей като слаб и заяви, че е казал на губернатора на Минесота Тим Уолз, че „военните са с него докрай".  

По-рано днес Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, която цели премахването на някои от законовите защити, с които се ползват платформите за социални медии. 

Заповедта дава възможност регулаторите да предприемат законови действия срещу компании като Facebook и Twitter по отношение на политиките им за съдържанието в техните платформи. 

Докато подписваше заповедта Тръмп обвини платформите, че имат “непроверена власт”.