Тръмп подписа заповед срещу Twitter, след като компанията го ядоса

Президентът на САЩ твърди, че действията му защитават свободата на словото

10:15 | 29 май 2020
Снимка: Doug Mills
Снимка: Doug Mills

Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, която цели премахването на накои от законовите защити, с които се ползват платформите за социални медии, съобщава BBC.

Заповедта дава възможност регулаторите да предприемат законови действия срещу компании като Facebook и Twitter по отношение на политиките им за съдържанието в техните платформи.

Докато подписваше заповедта Тръмп обвини платформите, че имат “непроверена власт”.

“Подписвам заповедта, за да предпазя и подкрепя правото на свобода на словото, което имат американските граждани”, коментира Тръмп, цитиран от Bloomberg. “Към момента гиганти, предоставящи платформи за социални медии като Twitter, получават безпрецедентно поле на подкрепа, базирано на теорията, че те са неутрални платформи, каквито всъщност не са”, добави американският лидер.

Той посочи, че очаква заповедта или регулациите, които иска да въведе, да се окажат предизвикателство в съда. По думите на американския президент, ако беше законно да “затвори” Twitter, той би предприел и тази стъпка.

Twitter ядоса Тръмп по-рано тази седмица, след като за първи път добави предупредителена икона за проверка на фактите към негова публикация. Информацията опровергаваше Тръмп.

По-късно президентът на САЩ заплаши да регулира или да затвори социални медии.

В поредица от туитове в профила си Тръмп заяви, че социалните мрежи се опитват да заглушат консервативните гласове. Според него това трябва да се промени или ще има последствия.