Ким Чен Ун сложи край на почти триседмичното си отсъствие

Той е присъствал на откриването на фабрика за фосфатни торове

09:31 | 2 май 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ким Чен Ун сложи край на почти триседмичното си отсъствие от публични събития, като откри фабрика за торове.  Това е поява, която ще облекчи, но няма да спре загрижеността за стабилността на севернокорейския режим и контрола над ядрения му арсенал, пише Bloomberg.  

Ким е присъствал на откриването на фабриката за фосфатни торове Sunchon, съобщи в събота официалната корейска централна агенция за новини.  

Държавните медии пуснаха снимки, на които се вижда лидерът на Северна Корея, който реже лента извън съоръжението, за която експертите за неразпространение смятат, че може да се използва за производството на делящ се материал за ядрени бомби.  

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да коментира появата на Ким и каза на репортерите, преди да се отправи към „Камп Дейвид“ за уикенда, че „може“ да разговаря с лидера на Северна Корея.  

"Ще имаме какво да кажем за това в подходящия момент", каза Тръмп. 

Кабинетът на президента на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че появата на Ким потвърждава твърденията му, че лидерът на Северна Корея управлява нормално.  

Въпреки че се е случвало да няма информация за Ким в държавните медии и за по-дълги периоди, включително шестседмично затишие през 2014 г.,  отсъствието му от ежегодишните празненства на 15 април за рождения ден на покойния му дядо Ким Ир Сен беше безпрецедентно. Впоследствие се съобщи, че 36-годишният Ким е бил подложен на кардиоваскуларна процедура и че Китай е изпратил медицински екип, за да помогне на своя съсед. Всичко това подхрани глобалните спекулации за неговото здраве и евентуални наследници.  

Стабилността на обедняла Северна Корея засяга не само Китай и другите му непосредствени съседи, но и света, заради въпроси относно това кой контролира предполагаемия му запас от 20-30 ядрени бойни глави.  

Докато информацията на държавните медии в събота ще прекрати дебатите за това дали Ким е жив и дали управлява, те хвърлят малко светлина върху въпроса дали е претърпял операция, дали избягва коронавируса, дали търси глобално внимание или нещо друго.  

„Измамата и доброволното задържане на информация за три седмици подчертават колко точно не може да се има доверие на намеренията на Северна Корея“, каза Суо Ким, политически анализатор от Rand Corp., специализиран по въпросите на Корейския полуостров.  

„Ако Ким е бил добре през цялото това време, представете си анализа, който е правил, докато е наблюдавал как светът реагира на неговото появяване. Това беше тест, който ефективно му помогна да събере повече информация за външния свят", смята анализаторът.  

По време на посещението си във фабриката за торове Ким е заявил, че проектът демонстрира ангажираността на страната към „самостоятелност“, добавяйки, че баща му и дядо му ще бъдат „много доволни“, предаде официалната корейска централна агенция за новини.