Уорън Бъфет на Близкия изток е изгубил 22.3 млрд. долара за 6 години

Ценовата война между Русия и Саудитска Арабия е само част от причините

17:18 | 14 март 2020
Принц Ал-Уалид бин Талал. Снимка: Mohammad Obaidi/Bloomberg
Принц Ал-Уалид бин Талал. Снимка: Mohammad Obaidi/Bloomberg

Нетното богатство на саудитския принц Ал-Уалид бин Талал се свива с 22.3 млрд. долара от пика му преди 6 години, съобщава Bloomberg.

Понижението в цените на петрола заради споровете между Саудитска Арабия и Русия и разпространението на коронавируса са част от причините за топящото се състояние на Талал. 

Богатството на Талал в размер на 13.4 млрд. долара е най-ниското си ниво от 2012 г. насам, когато той дебютира под номер 24 в индекса Bloomberg Billionaires - класация на 500-те най-богати хора в света. Човекът, който често е описван като Уорън Бъфет от Близкия изток, с нетно богатство, което се повиши до 36.1 млрд. долара през 2014 г., сега е 95-ти в списъка.

65-годишният Талал стана известен през 1991 г. с дързък залог в Citigroup и наскоро с инвестиции в Twitter и Snap. Той беше сред най-разпознаваемите фигури, преследвани за курупция в Саудитска Арабия през 2017 г., когато стотици принцове и бизнесмени бяха задържани в Риц-Карлтън в Рияд. Арестът изтри 1.2 млрд. долара от нетното богатство на Талал.

След 83 дни в затвора той си осигури освобождаването чрез поверително споразумение с правителството, отказвайки да посочи какво е довело до него. 

Най-ценният актив на принца е 95-процентен дял в инвестиционния посредник Kingdom, чиито акции обаче изтриха три четвърти от стойността си, след като достигнаха пик през 2014 г.

Участието му в други компании - включително саудитски имоти, публични и частни акции, производители на бижута и пр. - помогна за смекчаване на част от спада, сочат данни на Bloomberg News.

Талал се възползва и от консолидирането на своя дял в медийната компания Rotana Group.Той изкупи дял от 19% от бившето звено на News Corp. 21st Century Fox за неизвестна сума през 2018 г., малко преди Рупърт Мърдок да я продаде на Walt Disney, според човек, запознат с въпроса.