Британската икономика с нулев растеж в края на 2019 г.

БВП на Великобритания се задържа без промяна през последното тримесечие, а централните банкери предвиждат растеж от по-малко от 1% за 2020 г.

14:51 | 11 февруари 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Британската икономика едва избегна свиване през четвъртото тримесечие, добавяйки доказателства към това, че се наблюдава растеж след победата на Борис Джонсън на изборите, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се задържа стабилен спрямо третото тримесечие, както прогнозираха икономисти в проучване на Bloomberg. Само през декември се наблюдава увеличение на БВП по-голямо от прогнозираното - 0.3%, а прогнозата бе за 0.2%. Паундът добави 0.2% към стойността си след информацията и се търгуваше за 1.2929 долара сутринта местно време.

Признаците за възстановяването след победата на изборите на Джонсън през декември убедиха Английската централна банка да не намалява лихвите през миналия месец, въпреки че се очаква несигурността да продължи.

Джонсън, който изпълни обещанието си да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 януари, сега е изправен пред потенциално трудни преговори с Европейския съюз за нова търговска сделка. Той има срок до края на годината да постигне споразумение или Великобритания отново ще бъде изправена пред разрушително прекъсване на отношенията с най-големия си търговски партньор.

Централните банкери на Англия, които гласуваха против намаляване на лихвените проценти миналия месец, смятат, че икономиката ще нарасне с под 1% тази година - най-слабите темпове след финансовата криза. Ръстът през 2019 г. се повиши до скромните 1.4%.

Объркването обхвана икономиката през четвъртото тримесечие, тъй като Великобритания пропусна втори краен срок да излезе от ЕС - на 31 октомври - и Джонсън беше принуден да проведе общи избори през декември, за да спре парламентарната безизходица.

Потребителските разходи нараснаха само с 0.1%, най-малко от края на 2015 г., бизнес инвестициите намаляха с 1% - най-големият спад от края на 2016 година. Растежът в доминиращата индустрия на услугите се забави. 

Икономиката получи известна подкрепа от нетната търговия, тъй като износът се повиши. Запасите също допринесоха за растеж, както и правителствените разходи, които отчетоха най-голямото увеличение от 2012 г. и това е поредният знак, че този период приключва.

През ноември автомобилните заводи затвориха, за да се справят с потенциални сривове след Brexit и имаше признаци за намаляване на складовите наличности.

Тези ефекти бяха променени през декември - секторите производство и услуги нараснаха с 0.3%. Строителният сектор също нарасна.

Има сигнали, че набраната скорост ще продължи и през януари, а икономистите прогнозират ръст от около 0.3% за първото тримесечие, като очаквания фискален стимул ще подкрепи икономиката по-късно през годината.