Лагард: ЕЦБ има ограничени възможности за борба с трайните заплахи

Управителят на Европейската централна банка смята, че коронавирусът добавя нов елемент към икономическата несигурност

11:16 | 6 февруари 2020
Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че десетилетие на борба с кризи е оставило на централните банкери малко възможности за повече парични стимули при възникването на нови растящи рискове, какъвто е случаят с избухването на епидемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

В реч пред депутатите в Европейския парламент в Брюксел тя каза, че макар че вътрешната икономика остава устойчива, съществуващите глобални заплахи могат да преустановят неотдавнашното стабилизиране на активността, като несигурността около глобалната икономическа среда остава повишена.

„Забавянето на растежа и наследството от финансовата криза доведе до намаляване на лихвите“, обясни Лагард. По нейните думи тази среда с ниски лихви и ниска инфлация значително е намалила възможностите на ЕЦБ и на другите централни банки по света за облекчаване на паричната политика в условията на икономически спад.

Ден по-рано управителят на ЕЦБ заяви, че епидемията от коронавируса добавя нов елемент към икономическата несигурност.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн вече обясни, че ситуацията се следи внимателно, като посочи, че в исторически план подобни епидемии са имали значителен краткосрочен ефект върху икономиката, но не и дългосрочен.

Тайландската централна банка намали основната си лихва в четвъртък до рекордно ниско ниво, а управителят на Филипинската централна банка намекна, че подобен ход е възможен. Централните банкери в Сингапур пък дадоха сигнал, че имат „достатъчно място“ за облекчаване на паричната политика, ако новият вирус отслаби икономиката.