Доходите на германските домакинства са рекордно високи

Германците продължават да разчитат на сигурността на своите инвестиции

15:39 | 18 януари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германските граждани стават все по-богати въпреки забавянето на икономиката и ниските лихви за спестителите, пише германското издание Die Zeit.

В края на третото тримесечие на 2019 г. домакинствата са разполагали с общо 6,30 трилиона евро финансови активи, показват данните от Бундесбанк. Това е увеличение с  67 милиарда евро спрямо второто тримесечие. За това са допринесли увеличенията в цените за акциите.

Въпреки това постъпленията все още са много неравномерно разпределени: най-богатите 10% от населението притежават повече от половината от общото състояние. По-бедната половина от населението обаче притежава едва 1,3% от общото състояние.

Германците продължават да разчитат на сигурността на своите инвестиции. „Предпочитанието за ликвидни или нискорискови форми на инвестиции продължи,“ отчитат от Бундесбанк. Експозицията към налични средства и безсрочни депозити се е увеличила с 26 милиарда евро.

Вземанията от застрахователни компании нарастват с 13 милиарда евро, което е малко по-слаб растеж в сравнение с предходните тримесечия.

Домакинствата също се възползват от постоянните ниски лихви за получаване на евтини заеми от банките.