Какво наистина има значение за растящата цена на златото?

Реалната доходност на щатските облигации е по-важна в дългосрочен план за цената на благородния метал от временните ескалации на напрежението

17:25 | 11 януари 2020
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Цената на златото премина границата от 1 600 долара за тройунция в ранните часове на търговската сесия в Азия в сряда, което е най-високата му стойност за последните близо 7 години. Ралито, продиктувано от иранската атака върху американски военни бази в Ирак обаче по всяка вероятност ще бъде краткосрочно, освен ако конфликтът в Близкия изток не започне да натежава на американската икономика, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Ролята на златото като актив убежище във времена на ескалиращ конфликт и напрежение е известна, но в дългосрочен план това е слаб показател за цената на благородния метал. Вместо това реалната доходност на щатските облигации – доходността на облигациите след премахването на очакваната инфлация, е най-значителният показател, влияещ на цената на златото.

Всяко значимо движение нагоре или долу за златото от финансовата криза насам е свързано с движението на реалната доходност.

В същото време ако лихвите се увеличат, те правят спекулативен актив като златото по-малко атрактивен.

Разбира се, реалната доходност на щатските облигации често сигнализира за паника относно нещо някъде в икономическия ред. Но тя невинаги е добра в тази си роля. През 2019 г. златото отбеляза най-добрата си година от 2010 г. насам, като цената му се повиши с 19%, докато реалната доходност по облигациите в САЩ се понижи, а индексът S&P се повиши с най-бързите си темпове за последните 7 години, след като опасенията от рецесия изгбледняха. Златото обаче не осигури почти никакво убежище през 2008 г., когато S&P регистрира спад от почти 40%, а благородният метал завърши годината с леко повишение на цената.

Джефри Къри, експерт от Goldman Sachs, отбеляза в своя бележка тази седмица, че златото поскъпна веднага след атаките от 11 септември 2001 г. и в навечерието на двете войни в Персийския залив. То обаче не задържа печалбите си в нито един от тези случаи, точно защото влиянието им върху глобалната икономика и реалната доходност в САЩ остана ограничено.

Ако конфликтът между САЩ и Иран се задълбочи дотолкова, че да натежи на американската и глобалната икономика, движението при златото може да бъде устойчиво. Именно това ще определя до голяма степен посоката на цената на благородния метал, а не възприятията за геополитическата несигурност или паниката на инвеститорите.

Доходността по 10-годишните щатски облигации, индексирани с инфлацията, вече е по-ниска дори от приеманите за стандартни посткризисни нива. Тя може да се понижи допълнително, а инвеститорите трябва да са много предпазливи за всяка неочаквана промяна в курса на американската монетарна политика, тъй като коментарите на Бен Бернанке за приключване на програмата за количествени улеснения през 2013 г. увеличиха реалната доходност на щатските облигации и понижиха цената на златото.

За трейдърите, следящи следващите часове, дни или седмици, златото може да предостави начин да изтъргуват вижданията си за краткосрочния цикъл на ескалация и деескалация. За тези, които гледат в по-дългосрочен хоризонт, реалната доходност на щатските облигации остава най-важна.