Бундесбанк понижи наполовина прогнозата за растежа на БВП в Германия

Външното търсене предстои да се ускори и да бъде сред движещите фактори за растежа след 2020 г.

12:47 | 13 декември 2019
Управителят на Бундесбанк Йенс ВайдманСнимка: Alex Kraus/Bloomberg
Управителят на Бундесбанк Йенс ВайдманСнимка: Alex Kraus/Bloomberg

Бундесбанк намали наполовина прогнозата си за растежа на БВП за най-голямата икономика в Европа, но все пак прогнозите показват, че през следващите две години инерцията ще се ускорява.

"Подкрепящата фискална и експанзионистичната парична политика, както и износът са определящи за по-добрите икономически перспективи", заяви президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман, цитиран от германското издание Der Spiegel.

Германската централна банка очаква икономически растеж от 0,5% в Германия през тази година спрямо предишна оценка за 0,6%. Прогнозата за 2020 г. е снижена от 1,2% на 0,6%.За 2021 г. обаче оценката е повишена от 1,3% през юни до 1,4% в последния доклад. 

Според Бундесбанк факторите, движещи пазарите, вероятно ще се променят през следващата година. Докато досега основен фактор за растежа е било вътрешното търсене, а външното ще се ускори през следващата година. Президентът на Бундесбанк Вайдман очаква това да подпомогне възстановяването на индустрията, заедно с подкрепящата фискална политика и паричната политика на Европейската централна банка.