Германия е екстремно застрашена от изменението на климата

Според Индекса за глобални климатични рискове през 2018 г. бурите, засушаванията и горещините са причинили толкова вреди в Германия, колкото в никоя друга страна

21:30 | 4 декември 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Според класация на Организацията за развитие и опазване на околната среда Germanwatch през миналата година Германия за първи път е била една от трите страни, засегнати най-силно от екстремни климатични условия. Заради горещините, бурите и сушата през 2018 г. Германия заема трето място след Япония и Филипините по данни на глобалния индекс на климатичния риск, който Germanwatch представи по време на Световната конференция за изменение на климата в Мадрид, пише германското издание Die Zeit.

В индекса, който оценява годините от 1999 до 2018 г., Пуерто Рико, Мианмар и Хаити са страните, които са най-засегнати от бури, наводнения и засушавания. Седем от десетте най-потърпевши държави са по-бедните. Как могат да бъдат преодолени финансово опустошителните понякога щети в тези страни е една от темите в рамките на тазгодишната конференция на ООН за изменението на климата в Мадрид, която започна в понеделник и продължава две седмици.

Международното финансиране за климата като цяло е предназначено да помогне на по-бедните държави да намалят емисиите на парникови газове и да се приспособят към изменението на климата.

Глобалното затопляне прави екстремните метеорологични явления като периоди на засушавания и бури по-чести и по-осезаеми. През последните 20 години около един милион души са починали вследствие на общо повече от 12 000 подобни явления. Стойността на щетите организацията оценява на около 3,5 трилиона щатски долара.

Индексът на климатичния риск се основава на база данни на презастрахователя Munich Re и такива на Международния валутен фонд (МВФ). Той сравнява смъртни случаи и имуществени щети с паритет на покупателната способност както по отношение на абсолютен брой, така и относно населението и брутния вътрешен продукт.