Перспективите пред паунда са добри при всички сценарии за изборите във Великобритания

Трудно е обаче в момента да се намерят купувачи на британската валута

13:49 | 9 ноември 2019
Снимка: Jennifer West/Bloomberg
Снимка: Jennifer West/Bloomberg

Вероятно паундът няма да падне много повече независимо от резултата на изборите във Великобритания през следващия месец, съобщава Bloomberg.

Британската валута може да се покачи с близо 5% до 1,34% долара след гласуването на 12 декември, ако управляващите консерватори спечелят, сочи проучване на Bloomberg сред 12 стратези и инвеститори. Това се разглежда като основен сценарий с 40% вероятност.

Следващият най-вероятен сценарий е коалиционно правителство, ръководено от лейбъристите, което може да доведе до поевтиняване на лирата с под 1% в краткосрочен план, като в крайна сметка би могло да се стигне до втори референдум за Brexit, което пък би предизвикало поскъпване на валутата.

Лирата отбеляза възстановяване до около 1,28 долара, след като през септември достигна близо тригодишно дъно под 1,20 долара – до голяма степен благодарение на премиера Борис Джонсън, който най-накрая успя да осигури сделка за Brexit. Известна загуба при британската валута се наблюдаваше, след като Джонсън свика изборите, за да се опита да получи мнозинство и да прокара споразумението. Паундът удължи загубите си късно в петък, след като Moody’s понижи перспективата на рейтинга на Великобритания до отрицателна, посочвайки, че способността на страната да се ангажира с фискална дисциплина е отслабнала в ерата на Brexit.

Рискове

Последните проучвания на общественото мнение показват, че победа на консерваторите е най-вероятният сценарий, макар че през оставащите пет седмици инвеститорите ще следят за всякакви сигнали за възстановяване при лейбъристите или по-малките партии, които биха могли да увеличат шансовете никой да не спечели мнозинството.

Единственият сигурен отрицателен сценарий за лирата е този, за който според анкетираните има най-малка вероятност, а именно категорична победа за лейбъристите.

Според участниците в проучването има само 5% вероятност левият лидер Джеръми Корбин да успее да усигори мнозинство. Анализаторите смятат, че това би довело до поевтиняване на лирата с 4% до 1,23 долара предвид плановете за увеличаване на разходите и повишаване на данъците за богатите, което има риск да доведе до изтичане на капитали.

В крайна сметка резултатите от изследването показват, че дори и да се вижда потенциала за възстановяване, трудно е да се намерят купувачи на лирата в този момент. Пазарите на опции показват, че трейдърите все още са настроени за загуби в очакване на вота.