Прогнозите за възраждане на турската икономика озадачиха анализатори

Според финансовия министър на Турция икономиката ще нарасне до 5% през 2020-2022 г.

17:13 | 30 септември 2019
Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg
Снимка: Miguel Angel Sanchez/Bloomberg

Прогнозите за турската икономика, обявени от финансовия министър на страната Берат Албайрак в понеделник, потвърдиха амбициите на президента Реджеп Ердоган от преди седмица, поставяйки за цел 5-процентен ръст на икономиката през 2020-2022 г., съобщава Bloomberg. Очакванията за икономическия ръст в Турция през 2019 г. бяха понижени почти до нула.

Според прогнозата на Албайрак инфлацията в страната ще се забави до 12% до края на 2019 г., като допълнително забавяне ще има през 2020 г. и 2021 г. - съответно до 8,5 и 6%.

Дефицитът по настоящата сметка на Турция ще се понижи до 1,2% от брутния вътрешен продукт на страната през 2020 г. и 0,8% през 2021 г., след като отчете лек излишък тази година, стана ясно още от изявлението на министъра.

Според прогнозата на Албайрак безработицата в Турция ще се задържи на ниво от 11,8% през 2020 г., като ще се понижи от очакваните 12,9% през тази година.

Въпреки очакванията за икономическо растеж през месеците след рецесията, прогнозата събуди известни съмнения у анализаторите.

„Висок растеж, ниска инфлация, малък фискален дефицит и малък дефицит по текущата сметка... Как всичко това е възможно?“, коментира Тим Аш, стратег в BlueBay Asset Management в Лондон.

„Необходими са масивни позитивни шокове отнякъде, за да се случи това, или много по-ниски лихви и слаба лира“, добави той.

Според Албайрак статистическият ефект от скорошното икономическо забавяне ще има значителна роля за ръста на турската икономика от едва 0,5% през 2019 г. до 5-те процента през 2020 г.

„Намаляването на лихвените проценти и рисковата премия също ще дадат инерция през следващата година, като се очаква отложените покупки на домакинствата също да насърчат икономиката“, добави той.

Под управлението на новия гуверньор, който Ердоган избра през юли, Турската централна банка вече намали основната лихва със 7,5%.

Наскоро централната банка посочи, че инфлацията може да се забави до под очакваните през юли 13,9% през тази година, като се позова на намаляващия риск от слабото търсене. Ръстът на цените вече се забави благодарение на по-силната валута и умерения ръст в цените на храните.

След изявлението на Албайрак турската лира продължи да поскъпва, като се търгуваше с повишение от 0,4% спрямо долара следобяд българско време. Доходността по 2-годишните държавни облигации се понижи до най-ниското си ниво от април 2018 г. насам.