British Airways отмени стотици полети заради очаквана стачка

Демонстрациите, в които ще участват и пилоти, ще са първите за компанията от десетилетия

16:14 | 8 септември 2019
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

British Airways отмени стотици полети, след като шансовете за пробив, който да предотврати първата стачка на пилоти на компанията от десетилетия, намаляха, пише Bloomberg.

След слабия напредък, постигнат през уикенда, относно намирането на разрешение в спора за заплащанията, говорителят на British Airways заяви в неделя, че превозвачът отменя “огромно мнозинство” от 850-те си полета дневно в понеделник и вторник.

Прекъсванията ще засегнат главно Лондон, където компанията оперира от центъра си на летище Heathrow, както и Gatwick. Лондонското сити, популярна бизнес дестинация, няма да бъде засегнато, тъй като тези полети се изпълняват от CityFlyer, партньор на British Airways.

Пилотите на компанията заплашиха с демонстрации след пропадането на преговорите за нов договор. Авиокомпанията обвини Асоциацията на британските пилоти в недобросъвестни действия заради нереалистични изисквания, които ще ѝ струват допълнителни 50 млн. паунда (62 млн. долара).

Стачката, в която ще участват пилоти, ще бъде първата за компанията от 70-те години на миналия век, като може да доведе до хаос в края на натоварения летен сезон.

Пътниците, които са засегнати, са пренасочени към други авиокомпании или са със сменени дати за полетите, посочи говорителят на British Airways. На някои от тях са изплатени обезщетения, добави той.