Синдикат готви историческа първа стачка в British Airways

Пилотите настояват за по-високи заплати от авиокомпанията

15:32 | 24 август 2019
Авиокомпанията е поставена пред сериозен проблем в средата на септември. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Авиокомпанията е поставена пред сериозен проблем в средата на септември. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британската пилотна асоциация (BALPA) посочи датите 9, 10 и 27 септември, като дните, в които членовете ѝ, работещи за British Airways, ще влязат в активни стачни действия, предаде Fox News.

За пръв път в историята на един от най-големите въздушни превозвачи в света може да се стигне до подобна мярка, след като служители на компанията настояват за по-високо възнаграждение.

От превозвача са отхвърлили всички предложени оферти от страна на профсъюза, като на свой ред са получили отказ на предложението си за справедливо заплащане. BALPA дори публикува информация, според която 93% от членовете са подкрепили идеята за протест. Така стачката би могла да продължи до януари 2020 г.

British Airways също изрази своята позиция, като подчерта, че „плаща повече от справедливо на своите служители“ с оглед настоящата инфлация във Великобритания. В отделите с техници и обслужващ персонал компанията вече сключи сделка и това е един от основните аргументи на превозвача в подкрепа на предложението му към пилотите.

Авиокомпанията вече прави планове за поемане на удара от стачката, като една от предвижданите мерки е наемане на пилоти от други компании, за да изпълни ангажиментите си към планираните полети за въпросните дати. Въпреки това, очакванията са, че ще има отменени полети.

Прогнозата на BALPA е, че British Airways ще изгуби около 40 млн. паунда всеки ден, в който пилотите стачкуват. Исканията на синдиката междувременно са за 5 млн. лири увеличение на бюджета за заплати.