Франция и Иран обсъждат ядреното споразумение в понеделник

Техеран очаква конкретни мерки от Европа за заобикаляне на санкциите на САЩ

11:30 | 1 септември 2019
Обновен: 11:30 | 1 септември 2019
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Иранският заместник-външен министър Абас Арагчи ще пътува до Париж в понеделник с икономическа делегация, за да обсъди френските предложения за запазване на ядреното споразумение от 2015 г., предава Bloomberg, като се позовава на полуофициалната студентска новинарска агенция на Иран.

Иранският президент Хасан Рохани и френският му колега Еманюел Макрон са провели 5-часови телефонни разговори в рамките на последните няколко седмици, като по време на тях са коментирали възможностите за преодоляване на противопоставянето между Европа и Иран по отношениe на прилагането на ядреното споразумение, заяви началникът на кабинета на иранския президент Махмуд Ваези.

По-рано Investor.bg съобщи, че според изказване на Рохани в телефонен разговор с френския президент “Иран ще продължи да се дистанцира от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, ако Европа не изпълни собствените си ангажименти”.

Техеран иска от европейските страни по сключеното през 2015 г. споразумение за ядрената му програма да вземат конкретни мерки за заобикаляне на санкциите на САЩ, които бяха повторно наложени след изтеглянето на Вашингтон от споразумението през май 2018 година.