Тръмп одобри продажбата на 66 изтребителя F-16 на Тайван

Очаква се реакция от Пекин

10:02 | 17 август 2019
F-16 Block 70 е същата програма, в която инвестира и България. Снимка: Bloomberg
F-16 Block 70 е същата програма, в която инвестира и България. Снимка: Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп неофициално обяви пред Конгреса, че подкрепя потенциалната продажба на изтребители F-16 на Тайван, като това предизвика превантивно предупреждение от Китай в критичен момент на търговските преговори със САЩ, пише Bloomberg.

Потенциалната сделка е за 66 самолета на стойност 8 млрд. долара, по информация на двама асистенти в Конгреса.

На този етап не е ясно дали това е крачка към укрепването на отношенията между Пекин и Вашингтон или е американски удар под кръста срещу китайското разрастване в Азиатско-тихоокеанския регион. Китай смята Тайван за своя територия и всяка американска намеса се приема за акт на нарушаване на границите ѝ.

В петък говорител за Китайското външно министерство каза пред журналисти, че „продажбата на оръжия от САЩ за Тайван нарушава принципа за единен Китай“. Хуа Чунюнг каза още, че правителството предупреждава Щатите да се „въздържат“ от подобни действия и „да не продават оръжия и самолети на Тайван, защото в противен случай китайската страна със сигурност ще реагира остро и Съединените щати ще трябва да понесат всички последствия“.

Миналият месец китайският външен министър Уанг И също отправи предупреждение към Вашингтон, за да „не изпращат погрешни сигнали към тайванските сепаратисти и да не повтарят грешките, като си играят с огъня по тайванските въпроси“.

Тръмп обяви по-рано през седмицата, че се готви за официална среща с китайския си колега Си Дзинпин, за да пристъпят отново към преговори за търговското им споразумение. Това стана след като той отложи намерението си за налагане на нови мита от 1 септември за края на годината.

За последно САЩ продаде самолети F-16 на Тайван през 1992 г., когато Джордж Буш сключи сделка за 150 изтребителя. Барак Обама пък отказа предложение за обновяване на ескадрилата на острова през 2011 г.

Обикновено неформалният 30-дневен период за уведомяване пред Конгреса, който започна в четвъртък вечер, ще бъде последван от официално публично оповестяване до комисиите на конгреса, че законодателите имат още 30 дни за одобрение или неодобрение. Според вътрешни източници, официалното уведомяване вероятно ще се случи по-скоро.

Дори да има положителен развой по предложението, ще минат години преди Тайван да подпише сделката и още доста време преди реално самолетите да бъдат доставени. Програмата F-16 Block 70, от която се интересуват тайванците, е същата, за която българското правителство сключи договор през изминалите няколко седмици. Страната ни се договори за 8 изтребителя, оборудване и обучение на стойност 2,2 млрд. лв. (1,2 млрд. долара). Проста калкулация показва, че Тайван е напът да сключи доста по-изгодна сделка с оглед по-голямата поръчка, която би направила, спрямо България.