Китай не манипулира валутата си, твърди МВФ

През 2018 г. обменният курс на юана не е бил значително надценен или подценен, счита фондът

11:38 | 10 август 2019
Обновен: 04:00 | 7 юни 2020
Шефът на Китайската централна банка Юи Ганг. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди оценката си, че стойността на китайския юан до голяма степен отговаря на икономическите основи, но представител на фонда заяви, че Китай трябва да следва по-гъвкав обменен курс с по-малко намеса, пише Investor.bg.

Джеймс Даниъл, директор на отдел „Китай“ в МВФ, каза, че оценка на икономическата политика на страната е установила, че обменният курс на юана през 2018 г. не е бил „значително надценен или подценен“.

Становището на фонда за юана е в противоречие с това на най-голямата му страна членка, САЩ, която тази седмица обяви Китай за „валутен манипулатор“, след като страната позволи на валутата си да падне под 7 юана за долар, достигайки 11-годишно дъно.

Американският финансов министър Стивън Манучин опитва да накара МВФ да помогне за „коригирането“ на несправедливото търговско предимство от валутните действия на Пекин, но Даниъл отказа да посочи как фондът отговаря на молбата.

„Водим разговори с американското финансово министерство по редица въпроси“, заяви той в унисон с предишно изявление на говорител на МВФ.

В доклада си фондът посочва, че влошаването на търговското напрежение със САЩ може да изложи на опасност икономическата и финансовата стабилност на Китай и това ще наложи вземането на нови фискални мерки от правителството.

Цялата статия вижте на Investor.bg.