След стрелбата в Ел Пасо: Протестиращи призовават за по-строги закони за оръжията

Мъж застреля 20 души в търговски център

12:55 | 4 август 2019
Снимка: bloomberg.com
Снимка: bloomberg.com

Стотици души настояха по-строги закони на собствениците на оръжия след стрелбата в Ел Пасо. При демонстрации пред Белия дом и Капитолия във Вашингтон те поискаха проверка на купувачите на оръжие. Представители на групата „Moms Demand Action“ заявиха: „Нуждаем се от решение на федерално ниво“, пише германският седмичник Die Zeit.

Припомняме, че събота сутрин в търговски център в граничния град Ел Пасо 21-годишен мъж простреля с пистолет посетители на Уолмарт. Най-малко 20 души загинаха, а повече от 26 бяха ранени. Заподозреният, който идва от място, близо до Далас, се предаде в полицията без съпротива.

Дали мотивът за извършеното престъпление е омраза, все още не е ясно. Тексаският губернатор Грег Абът спомена, че разследването е в посока не само заради убийство, но евентуална неприязън срещу стрелеца. Това в САЩ се разбира като акт, насочен срещу хора с определен произход, цвят на кожата или сексуална ориентация. Направен е онлайн манифест, който се позовава на расистки подбуди. Шефът на полицията в Ел Пасо Грег Алън каза, че се говори за „испанска инвазия“. Все още обаче не е потвърдено дали текстът всъщност е дошъл от заподозрения.

Трима от загиналите са мексиканци, потвърди мексиканското правителство. Според служителите на мола много от клиентите са били от Мексико.

 В търговските центрове в САЩ, както и на други обществени места или в училища хората за пореден път биват покосени от стрелба. Престрелката в Ел Пасо бе вече третият инцидент в рамките на седмица: двама души бяха убити, а един полицай бе ранен във вторник в Уолмарт, щата Мисисипи. Миналата неделя 19-годишен мъж откри огън на гастро-фест в Гилрой, Калифорния, при което загинаха трима души, включително шестгодишно момче. В училищата от няколко години се провежда обучение за ситуации с прояа на амок. В търговския център в Ел Пасо беше проведено подобно обучение само преди месец, заяви журналист от CNN.

Усилията за затягане на законите за оръжия винаги досега винаги са били неефективни, и то най-вече защото републиканците са против. Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие NRA решително се противопоставя на всеки опит за регулиране на притежанието на огнестрелно оръжие. Американският президент Доналд Тръмп също многократно се е обявявал срещу ограничаването на правото на Конституцията на САЩ върху притежанието на оръжие.

Миналата година имаше по-голяма съпротива сред населението, проявена главно от студенти. След нахлуването на бивш ученик в гимназията „ Marjory Stoneman Douglas “ в Паркленд, Флорида, бяха проведени демонстрации за по-строги закони за оръжия, някои от които привлякоха стотици хиляди участници.