Изказване на Пауъл подкрепи очакванията за лихвени намаления в САЩ

Гуверньорът на Фед отбелязва, че налице са противоречащи си тенденции, които „създават по-голяма несигурност“

18:22 | 10 юли 2019
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че рисковете пред американската икономика продължават да са налице на фона на понижаването на бизнес инвестициите заради търговското напрежение и оставащата по-слаба инфлация. С това управителят на централната банка изпраща пореден сигнал, че още този месец може да има понижаване на лихвените проценти.

Откакто ръководството на Фед се срещна през юни, „изглежда несигурността около търговското напрежение и притесненията за силата на глобалната икономика продължават да натежават върху прогнозите за американската икономика“, посочва Пауъл в предварително подготвен коментар пред американски законодатели в сряда. „Инфлационният натиск остава сподавен“, допълва той, цитиран от Bloomberg.

Полугодишният доклад на Пауъл подкрепя виждането на пазара, че централната банка се готви да намали разходите по заемите на предстоящата си среща на 30-31 юли независимо от силните данни за пазара на труда през юни.

Трейдърите затвърдиха очакванията си за понижаване на лихвите с четвърт пункт този месец, като се увеличават прогнозите за три подобни понижения до края на 2019 г.

Пауъл също така даде обяснение и на причините за промяната във възгледите на Комисията по отворените пазари от тази година, която се насочва към разхлабване на паричната политика, след като увеличи лихвените проценти четири пъти през 2018 г.

Гуверньорът на Фед отбелязва, че налице са противоречащи си тенденции, които „създават по-голяма несигурност“.

Въпреки настоящото примирие в търговската война между САЩ и Китай Пауъл отново набляга на рисковете в доклада си.

"Икономическата инерция изглежда се е забавила в някои водещи чуждестранни икономики и това отслабване може да се отрази на американската икономика. В допълнение, редица правителствени проблеми предстои да бъдат решени, включително развитието на търговския фронт, таванът на федералния дълг, Brexit“, посочва още гуверньорът.

Повече по темата четете на Investor.bg.