Голям чешки акционер подаде оферта за придобиване за Metro

EP Global Commerce VI GmbH публикува своето предложение, а новината се прие добре от пазара

16:28 | 22 юни 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Популярният търговски концерн Metro скоро би могъл да бъде придобит от източноевропейски инвеститори. EP Global Commerce VI GmbH, която принадлежи на чеха Даниел Кетински и словака Патрик Тка, публикуваха оферта за придобиване на всички обикновени и привилегировани акции на концерта, като предложенията са за 16 евро и 13,80 евро съответно, пише германският седмичник Die Zeit.

Новината се прие добре на фондовия пазар. Цената на обикновена акция на Metro при първата реакция на търговската платформа Tradegate скочи с почти  4% до 16,10 евро, като по този начин се котираше над офертната цена.

EP Global Commerce VI GmbH , който според Metro вече притежава 10.91% от обикновените акции, също е постигнал сделка с досегашния акционер, Franz Haniel & Cie GmbH, да придобие своя дял от 15.20%. Освен това друг голям акционер, Ceconomy, също ще продадат почти целия си дял от 6,39% на EP. След приключването на тези сделки чехите ще притежават почти 1-3-та от всички обикновени акции. Остава да се види как се държат другите основни акционери - Фондация Meridian (14,19%) и Beisheim Holding (6,56%).

Die Zeit пише още, че офертата за придобиване подлежи на необходим брой деклерации, който не е количествено определен от ЕP. Това би било достатъчно, за да се гарантира одобрението на споразумение за управление и прехвърляне на печалба, посочва тя. На общото събрание на Metro се изисква мнозинство от 75%. Необходимата част от основния капитал вероятно ще бъде по-ниска, като на последното събрание на акционерите почти 80% гласуваха за най-важните точки от дневния ред.

Във второто съобщение ЕP подчерта, че "ще подкрепи Metro необходимото адаптиране към развиващата се пазарна среда и по този начин да даде възможност за успешна бъдеща стратегия за растеж". През последното тримесечие амортизацията на дъщерното дружество на супермаркетите Real изтласкаха концерна в посока надолу. Metro възнамерява да ги отстрани и проведе преговори с консорциум за хамбургската компания за недвижими имоти Redos. До момента няма договор за продажба.

Плановете за закриване на пазара на Metro в Германия или преместването на централата в Дюселдорф не съществуват, подчерта ЕP. Освен това съществуващите вътрешни споразумения, включително ии колективните трудови договори в Германия не трябва да се прекратяват.