Градът, който ще стане център на дигиталната валута на Facebook

Швейцария е неутрална, домакин е на международни организации и е символ на правната сигурност. Нищо чудно, че Зукърбърг гледа натам

13:18 | 21 юни 2019
Обновен: 12:52 | 6 юни 2020
Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Най-голямата социална мрежа в света Facebook основава дъщерно дружество в Женева, наречено Libra Networks. Едно е ясно: градът в Швейцария ще играе важна роля в плановете на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг за изграждането на собствена платежна система и собствена валута.

Сега информацията, която бе разпространена от швейцарския Handelszeitung, показва колко далеч са стигнали вече плановете: Facebook обмисля да превърне Женева в седалище на асоциация, наречена Libra Association. Клубът ще бъде в основата на целия проект на валутата, пояснява швейцарската медия, като се позовава на няколко души, запознати с въпроса.

Причините за избора на това място са стратегически: Швейцария се счита за неутрална, домакин е на редица международни организации и е символ на правната сигурност. Всичко това са функции, които могат да помогнат много на амбициозния проект на Facebook: да създаде световна валута, наречена Libra.

Първоначално хората могат да използват криптовалутата в продуктите на Facebook - WhatsApp, Messenger и, разбира се, в самата Facebook, но целта е да се създаде нова платежна система за всички. Смята се, че тя може да обслужва „милиарди хора по целия свят", описва плановете вътрешен източник. Очаква се създаването на цялостна екосистема, която да роди и нови финансови услуги.

Политическите и социалните последици биха били огромни, ако проектът успее да се наложи. Регулаторите и данъчните органи ще бъдат подложени на също толкова голям натиск, както и финансовите институции. В някакъв момент, след много години, дори влиянието на централните банки може да бъде подложено на изпитание, първо в развиващите се страни.

Има обаче сериозен проблем: Дали светът има достатъчно голямо доверие на Facebook, за да повери и финансовите услуги на концерна? Компанията веднага дава отговор на съмненията: Facebook не иска да осъществява надзора над валутата и платежната система. Това е фундаментално решение. И тук се намесва Швейцария и все още нерегистрираната Женевска Libra Association. Тя трябва да се превърне в централната част на новата валута.

Facebook не коментира темата, но запознати с темата източници поясняват, че става дума за „независима и нестопанска организация“. Тя трябва да включва университети, компании, финансови участници и неправителствени организации. Всички те ще бъдат институциите, които ще контролират новата платежна система и ще одобряват трансакциите в мрежата - накратко, ще управляват така наречения validator node. Facebook ще бъде само един от многото играчи.

Това ограничава властта на Facebook. В допълнение, асоциацията ще може да решава за промени в новата платежна система и валутата с мнозинство от две трети. Важни теми, които ще бъдат решени от Libra Association, са:

Технология: Новата платежна система се базира на технологията блокчейн. Има много разновидности на тази технология. Като начало се предвижда, че само избрани институции и партньори ще оперират и наблюдават блокчейн веригата. Това се нарича „разрешена верига", т. нар. „permissioned chain“. През годините асоциацията трябва да гарантира, че поне теоретично всеки ще може да поддържа мрежата – т. нар. „permissionless“.

Резерв. Новата валута е да получава стойност и стабилност, като се подкрепя едно към едно с няколко други валути и активи. Както и в миналото, например, доларът беше подкрепен чрез златото и по този начин запазваше стойността си. В случая с Libra резервите ще включват парични средства и държавни облигации. Libra Association ще поеме надзора над тези резерви и ще е единственият орган, който може да създава нови парични единици.

Но - само при условие, че в резервите се добавят нови активи. Асоциацията е и единствената инстанция, която може да унищожи единици Libra. Например, ако някой върне Libra и получи в замяна съответните активи.

Идентичност. На фона на днешната политическа ситуация, проект като този на Facebook не е свързан с работа с всички органи, стриктно спазване на правилата за борбата срещу прането на пари и точно познание за това кой прехвърля пари на кого. Следователно част от новата система ще бъде и управлението на идентичността. Ето защо сдружението насърчава развитието на нов, отворен стандарт за идентичност.

Екосистема: За да се ускорят нещата, има много партньори, които ще поддържат мрежата и ще пускат в обращение новата валута. Асоциацията трябва да подкрепя и координира техните усилия. Последиците за обществото биха били огромни, ако проектът успее.

И макар че Facebook очевидно вече е формулирала много от детайлите, не всичко е изчистено. Така например информационната платформа от Силициевата долина The Information наскоро съобщи, че фондация, а не асоциация, ще ръководи новата валута.

Възможно е в следващите дни да има промяна на детайлите. Дори името не е окончателно ясно. Някои медии говорят за Global Coin, други просто - за Libra. Facebook възнамерява да даде яснота в следващите дни с глобална медийна пресконференция.

Тогава може да бъде представен и сайтът libra.org. Името на домейна във всеки случай е запазено, както и libraassociation.org. Но Facebook не може да изчака твърде дълго с конкретизацията, ако концернът възнамерява да спази своята пътна карта. Още през първата половина на 2020 г. Libra трябва да бъдат достъпна за обществеността.