Колко пари спечели Ливърпул от шестата си титла в Шампионската лига?

Клубът се нареди на трето място във вечната ранглиста на турнира

10:42 | 2 юни 2019
Ливърпул победи Тотнъм с 0:2 във финала на Шампионската лига Снимка: LiverpoolFC.com
Ливърпул победи Тотнъм с 0:2 във финала на Шампионската лига Снимка: LiverpoolFC.com

Ливърпул официално завоюва шестата си титла от Шампионската лига, триумфирайки с 0:2 над отбора на Тотнъм. Но какви приходи получиха двата клуба от участието в най-престижния клубен турнир по футбол в света?

Нека започнем от малко по-далеч и се опитаме да изясним схемата, по която УЕФА разпределя наградния фонд за своите състезания през сезон 2018/19.

Бюджетът на организацията за годината се изчисляват на 3,25 млрд. евро, 295 млн. от които отиват за администрацията и организацията на Шампионската лига, Лига Европа и Суперкупата на УЕФА. 7% от сумата (227,5 млн. евро) отиват за т. нар. солидарен фонд за всички участници в европейските клубни турнири и съответните футболни федерации. 6,5% пък остават в резерв на УЕФА. Простите сметки показват, че останалата сума се равнява на 2,55 млрд. евро за първия и втория по сила турнир (2,04 млрд. евро за Шампионската лига и 510 млн. евро за Лига Европа).

Ето и как се разпределят финансите в „турнира на богатите“, като от тук можем да си направим изводите за всеки един отбор:

  1. 30 млн. евро отиват в полза на отпадналите клубове от квалификационните кръгове преди официалното начало. Победителите не получават дял от тази сума, тъй като техните приходи започват драстично да растат от груповата фаза нататък.
  2. 488 млн. евро е наградният фонд за 32 отбора, които попаднат в групите. Сумата е еднаква за всички - 15,25 млн. евро.
  3. 585 млн. евро е общата сума за представянето на клубовете. При победа всеки от тях получава 2,7 млн. евро, а при равенство си разделят по 900 000 евро. 2 млн. евро е допълнителната награда за лидера в дадена група, а вторият тим получава 1 млн. евро бонус. На 1/8-финалите всеки от участниците прибира по 9,5 млн. евро, на 1/4-финалите сумата се вдига с 1 млн., а във финалната четворка всеки получава по 12 млн. евро за класирането си. Тимовете на финала получават финансов стимул в размер на 15 млн. евро, а шампионът взема бонус от 4 млн. евро.
  4. Още 585 млн. евро отиват за най-новата идея на УЕФА, а именно за 10-годишния коефициент на участниците в европейските клубни турнири. Тук системата става малко по-сложна и на този етап единствено финансист от Европейската футболна централа би могъл да даде достатъчно точен отговор за разпределението на тези пари.
  5. 292 млн. евро пък е сумата от пазарния дял на отборите. В това число влизат телевизионни права, изиграните мачове през сезона и най-общо казано - фенският интерес към съответните клубове.

Правим сега някои изчисления и неизбежните предположения от точка 4 и математиката показва, че Ливърпул са заработили около 108,9 млн. евро в хода на тазгодишната си европейска кампания. Тотнъм на свой ред са прибрали към 104 млн. евро. Точна информация можем да очакваме във финансовите отчети на двата отбора и УЕФА.