Русия няма да продава противоракетни установки S-400 на Иран

Причината е, че това би нагнетило напрежението в Близкия Изток и би накърнило отношенията на Русия с останалите ѝ партньори

16:44 | 31 май 2019
Представяне на противоракетната установка S-400 Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Представяне на противоракетната установка S-400 Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия е отказала да продаде противоракетната установка S-400 на Иран, след като страната е потърсила помощ от своя съюзник, за да защити териториите си от възможността за военни действия от САЩ срещу ислямската република, предаде Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници. Ясно е само, че става дума за висш руски държавник и друг човек, участващ в преговорите за военното снаряжение.

Лично президентът Владимир Путин е отказал искането, според източниците, на иранския външен министър Махамад Джавад Зариф, който бе на официална визитация в Москва на 7 май. Аргументите на държавния глава са, че не желае да нагнетява допълнително напрежение в региона, след като САЩ вече изпратиха военни кораби в Персийския залив.

Припомняме, че Щатите обвиниха публично Иран в нападението на петролни танкери и рафинерии на Саудитска Арабия, предприемайки съответните мерки за опазване на мира в региона.

„Всяка реална или въображаема подкрепа за Иран може да доведе до ескалация на напрежението. Ако Русия наистина е отказала подобна молба, това означава, че страната би искала да продължи търговията си със Саудитска Арабия и Израел и би желала да запази шансовете си за преговори с Тръмп“, казва директорът на Центъра за анализи на стратегии в технологиите в Москва Руслан Пуков.

Противоракетната установка S-400 е руска защитна система с обсег от 400 км. Това е разстоянието от Техерен до границите с Азербайджан и Туркменистан, както и бреговете на Каспийско море.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков междувременно отрече да е имало преговори за въпросния защитен механизъм и предупреди Bloomberg да борави много внимателно с подобен тип информация, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.