Саудитска Арабия: Не търсим война с Иран

Кралството обаче е готово да отвърне на враждебни действия от страна на Техеран

09:41 | 19 май 2019
Обновен: 20:08 | 5 юни 2020
Външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Саудитска Арабия не желае да води война с Иран, но ще отговори “със сила и решителност”, ако Техеран започне такава, посочи саудитският външен министър Адел ал Джубейр, цитиран от Bloomberg.

“Ние не искаме война по никакъв начин, но в същото време няма да позволим на Иран да продължава да враждебните си спрямо Кралството политики”, добави Ал Джубейр.

Саудитският министър даде началото на пресконференцията си малко след полунощ в неделя, като изреди серия от терористични атаки, за които, по думите му, вина има Иран.

Иранското правителство “не търси стабилност или сигурност в региона”, коментира Ал Джубейр, добавяйки, че йеменските бунтовници от Хаити, подкрепени от Иран, са изстреляли повече от 200 ракети срещу Саудитска Арабия през последните няколко години.

В повод за скорошно напрежение между Рияд и Техеран се превърнаха атаки срещу две помпени станции на петролопровод в Саудитска Арабия, за които Кралството обвини Иран, увеличавайки напрежението в Персийския залив след затягането на американските санкции срещу страната. 

Множество представители на властите вече предупредиха, че серия от скорошни събития в региона рискува да доведе до  потенциално опустошителен международен конфликт.