Сливането на Deutsche Bank и Commerzbank - застрашено от редица фактори

Двете банки все още са отдадени една на друга, но шансовете за постигане на споразумение намаляват

15:00 | 29 март 2019
Обновен: 15:04 | 29 март 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Преди по-малко от две седмици ръководствата на Deutsche Bank и Commerzbank се съгласиха да разгледат непредубедено идеята за сливане между двете финансови институции. Но почти всеки ден оттогава насам усилията им се възпрепятстват от външни и вътрешни фактори, пише Investor.bg.

Насърчавани от германското правителство, главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиян Зевинг и неговият колега от Commerzbank Мартин Цилке пресмятат какъв трябва да е размерът на съкращенията на разходите и пазарния дял, за да бъде сделката за над 20 млрд. долара успешна.

И макар нито един от двамата да не е изявен привърженик на идеята за обединението, те са се съгласили да ѝ дадат шанс, съобщават запознати пред Bloomberg.

Двете банки все още са отдадени една на друга, но шансовете за постигане на споразумение намаляват, посочват източници на агенцията, информирани относно хода на преговорите. Това, което никой не предвиди, беше тълпата акционери, според които обединението е рецепта за неуспех. Служителите на Commerzbank възроптаха, синдикатите са недоволни, някои от най-големите акционери на Deutsche Bank – включително правителството на Катар, възприемат плана недоверчиво.

Още по темата прочетете в Investor.bg.