Разбра ли Европа правилно Макрон?

Френският президент представи плана си за европейски ренесанс в началото на седмицата

18:44 | 7 март 2019
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

В статия, публикувана във вестници в страните членки на Европейския съюз (ЕС) по-рано тази седмица, френският президент Еманюел Макрон изложи предложенията си за промени в блока, сред които са създаването на Европейска агенция за защита на демокрацията и Европейска банка за климата, промени на Шенгенското пространство, както и мерки за защита на Европа от национализма и популизма.

Призивът на президента за „европейско съживяване“ беше посрещнат със смесени реакции, пише Euractiv. Някои приветстваха предложенията му, докато други се дистанцираха от тях или го обвиниха в нереалистични идеи и използването на европейската политика за постигане на лични цели.

В държавите от Източна Европа Макрон наистина успя да разпали диалог за бъдещето на Стария континент. Въпреки несъгласието си с някои от неговите предложения, част от страните от Вишеградската четворка намериха изказването му и момента за удобни, за да стартират така чакания диалог за нуждите на Европа.

В Германия основният кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за европейските избори Манфред Вебер приветства предложенията на Макрон, а външният министър на страната Хайко Маас посочи пред вестник Tagesspiegel, че предложенията на френския президент идват навреме преди наближаващите европейски избори и „дават много ценен тласък“.

В противоречие с политиците в страната германският бизнес сектор каза „Не“ на френския лидер. Икономическият съвет, който представлява повече от 11 000 предприятия, заяви, че говорейки за свобода, Макрон всъщност има искания за повече институции, бюрокрация и протекционизъм.

"Идеите на Макрон за Европа са оформени от регламенти, забрани, протекционизъм и нови институции", се казва в изявление на съвета.

Предложенията на президента на Франция нямаха широк отзвук във Великобритания, тъй като Кралството остава заето предимно със собствените си проблеми и хаоса около Brexit за сметка на плановете за европейски реформи. Хенри Нюман, директор на мозъчния тръст Open Europe, доближен до множество представители на Консервативната партия във Великобритания, предупреди Макрон, че идеите му „рискуват да изострят проблемите в Европа, не да ги решат“, както и че предизвиква разделението на Стария континент.

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш определи предложенията като „тотално нереални“. „Забелязвам, че когато Франция казва „повече за Европа“ има предвид „повече за Франция“, но не това е начинът. Всички сме равни в Европа“, посочи той.

Словашкият министър-председател Петер Пелегрини приветства реформите на френския президент, докато представители от опозицията ги обявиха като „тежест за Европа“.

Изненадващо унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи френския държавен глава.

"Предложенията може да дадат началото на сериозен европейски дебат... в детайлите, разбира се, имаме различия, но далеч по-важното в момента е, че тази инициатива е добър и конструктивен старт за бъдещето на Европа", посочи той пред Reuters.