Какви уроци научи Макрон от Брекзит

Калъм Пикъринг, старши икономист в Berenberg, и Дейвид Пърл, главен инвестиционен директор на Epoch Investment Partners

19:19 | 5 март 2019
Обновен: 19:23 | 5 март 2019
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Калъм Пикъринг, старши икономист в Berenberg, и Дейвид Пърл, главен инвестиционен директор и портфолио мениждър на Epoch Investment Partners, коментираха предизвикателствата, пред които е изправена европейската икономиката.

В свой коментар, публикуван от 28 вестника от ЕС френският президент Еманюел Макрон сподели уроците, които е научил във връзка с Брекзит.

Той пише:

„Никога от Втората световна война насам Европа не е била от такова съществено значение и в същото време под такава опасност. Брекзит е символ за това. Той олицетворява кризата на Европа, която не е успяла да отговори на необходимостта на народите си от защита срещу основните шокове на съвременния свят.“

Пикъринг изрази съмнение, че скорошната слабост в данните за БВП в Европа ще се повлияе особено върху изборния резултат през май, "въпреки да е вярно, че популистите вероятно ще извлекат ползи от това". 

Еврозоната сама по себе си е много по-млада в опита си с икономическия подем в сравнение с Великобритания или САЩ. Европа има повече циклично пространство, в което да отбележи ръст. Проблемът е, че е много по-силно изложена към глобалния икономически цикъл.

Основният проблем в Европа е, че в ядрото ѝ има доста силни икономики с добра страна на предлагане – Германия, Австрия, икономиките от северна Европа, към които може да причислим и Великобритания - които обаче са обградени от Италия, Франция – икономики, отчаяно нуждаещи се от реформа от страна на предлагането, коментира Пикъринг.

По повод твърденията за т.нар. валутен императив, при който например Германия може би се нуждае от курс на еврото от 1,30-1,40 за долар, докато Италия се нуждае от 0,89 за долар, Дейвид Пърл определи това като "оригиналния проблем на банковия съюз".

Първоначално е благоприятствал и двете групи, но сега е неустойчив. Първоначално южните държави са могли да вземат много евтини заеми, докато Германия така много лесно осъществяваше износ. Сега обаче не могат да открият решение на тази дилема на еврото. Точно затова този проблем е почти неразрешим и по тази причина започваме да виждаме риск от разпадане.

Чуйте коментара във видеото.