Германската икономика се нуждае от 260 хил. мигранти годишно

Само малка част от тях ще бъдат граждани на ЕС, сочат прогнози

18:07 | 21 февруари 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

В Германия е налице сериозно застаряване на населението, което означава, че все по-малко млади работници вливат пари в социалната система на страната. За да се пребори недостигът на работна ръка в дългосрочен план, около 260 хил. души ще трябва да мигрират там всяка година, заключва проучване на трима специалисти от Германския изследователски институт към Федералната агенция по заетостта и университета в Кобург.

Прогнозите за най-силната икономика в Европа показват, че в бъдеще само малка част от мигрантите в нея ще бъдат граждани на страни от Европейския съюз (ЕС). В дългосрочен план около 146 хил. имигранти, дошли извън рамките на блока, ще бъдат интегрирани в германския пазар на труда всяка година.

Демографските промени в страната все повече се усещат, като годишно около 300 хил. души напускат пазара на труда, което надвишава броя на новопостъпилите лица на същия този пазар.

Германия възнамерява да приеме закон за миграцията, който да определя правилата за приобщаване на мигрантите към социалната система на страната.

В момента германската икономика усеща недостиг на служители със средно и ниско ниво на професионална квалификация.

Повече по темата четете на Investor.bg.